Hispaania maasikad tulevad vägivalla ja vägistamise hinnaga (24)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuulduste kohaselt seisavad paljud marokolannad Hispaania maasikafarmides silmitsi ärakasutamise, solvangute ja seksuaalse ärakasutamisega. Nii Maroko kui Hispaania võimud püüavad probleemi tähtsust vähendada ja ohvrid jäävad abita.
Kuulduste kohaselt seisavad paljud marokolannad Hispaania maasikafarmides silmitsi ärakasutamise, solvangute ja seksuaalse ärakasutamisega. Nii Maroko kui Hispaania võimud püüavad probleemi tähtsust vähendada ja ohvrid jäävad abita. Foto: Vitaliy Timkiv / Sputnik / Scanpix

Eesti poeletid on juba täidetud Hispaania päritolu maasikatega. Taasavaldame mulluse loo, mis paljastab Hispaania punase kulla poelettidele jõudmise hinna.

Lähinädalatel peaks Hispaaniasse saabuma kümned tuhanded marokolannad, kes aitavad põldudelt korjata tänavuse maasikasaagi, mis jõuab paljudele turgudele kogu Euroopas. Paraku varjutab Hispaania punaseks kullaks nimetatud maasikaäri hooajalistele töölistele osaks saav ärakasutamine, füüsiline ja vaimne vägivald, vägistamine ja halvimal juhul prostituudiks sundimine ning ohvritele ei suuda abi pakkuda isegi Hispaania võimud. 

Mullu aprillis suudles marokolanna Samira Ahmad (nimi muudetud) oma väikest last hüvastijätuks ja istus bussile, mille pardal sõitis ta oma kodumaalt Hispaania lõunaossa maasikaid korjama. Kotis oli tal ajutine viisa ja tööleping, mis lubas talle 40 euro suurust päevapalka ja majutuse- ja toidukulude katmist. Ahmad pidi Hispaaniasse jääma kolmeks kuuks ja teda lohutas perekonnast eemale minemiseks teadmine, et ta suudab Hispaanias teenida head palka, mille abil lähedasi toetada.

Aasta hiljem on naise elu varemetes. Ta on puruvaene, lahutatud ja viimased kümme kuud elanud end varjates ja annetustest toitudes. Temaga samasugust saatust jagavad veel üheksa marokolannat, kes saabusid Hispaaniasse mullu kevadel ja kes kõik väidavad, et nad langesid inimkaubanduse, vägistamise ja ärakasutamise ohvriks. Ahmadi sõnul oli Hispaaniasse tulek suur viga, aga veel suurem viga oli oma läbielamistest Hispaania võimudele teatamine. 

«Enne kodust lahkumist olin kõigi jaoks kui kangelane. Keegi minu külast polnud varem läinud tööle sellisesse rikkasse riiki nagu Hispaania,» ütles naine. «Ent sellest sai minu elu kõige kohutavam otsus.»

Kommentaarid (24)
Copy
Tagasi üles