Euroopa poliitikaveteranid: USA Palestiina-plaan ei kõlba

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Palestiinlased lehvitamas oma rahvuslippe.
Palestiinlased lehvitamas oma rahvuslippe. Foto: ABBAS MOMANI / AFP / Scanpix

Endised mõjukad poliitikud kutsuvad Brüsselit mitte nõustuma Washingtoni Lähis-Ida olukorra lahendamise kavaga, kui see ei näe ette Palestiina riigi loomist 1967. aasta piirides ja Jeruusalemma nii Iisraeli kui Palestiina pealinnana.

Suurbritannia ajaleht The Guardian avaldas esmaspäeval kirja, millele olid alla kirjutanud Prantsusmaa endine peaminister Jean-Marc Ayrault,  Saksa endine välisminister Sigmar Gabriel, NATO endine peasekretär ja Euroopla Liidu endine välispoliitikajuht Javier Solana, NATO endine peasekretär Willy Claes, Belgia endine peaminister Guy Verhofstadt, Itaalia endine välisminister Franco Frattini, Rootsi endine välis- ja peaminister Carl Bildt, Suurbritannia endine välisminister David Milibrand, Belgia endine välisminister  Louis Michel ja veel mitu poliitikut.

«Usume, et Euroopa peab koonduma ja edendama kava, mis peab kinni rahvusvahelise õiguse  põhialustest, mis peegelduvad EL-i kooskõlastatud Iisraeli-Palestiina konflikti lahendamise tingimustes,» seisis poliitikute allkirjaga kirjas.

Jutt on eelkõige Palestiina riigi loomisest 1967. aasta piirides ja Jeruusalemmast nii Iisraeli kui Palestiina pealinnana.

«Euroopa peab lükkama tagasi ükskõik millise muu plaani, mis ei vasta nendele standarditele,» märgiti kirjas.

«Me jagame Washingtoni pettumust varasemate olukorra lahendamise katsete läbikukkumise üle, kuid oleme samal ajal veendunud, et plaan, mis kärbib Palestiina riigi staatust, selle iseseisvust, terviklikkust ja majanduslikku tõhusust vaid süvendab eelnevate rahuloomekatsete läbikukkumist,» rõhutati kirjas.

Läinud nädalal kirjutas ajaleht The Washington Post USA administratsiooni allikatele viidates, et selle uus Iisraeli-Palestiina konflikti lahendamise plaan ei näe ette Palestiina riigi loomist pealinnaga Jeruusalemmas ja see peaks jääma pelgalt autonoomiaks.

See plaan oli üks Donald Trumpi valimislubadusi ja tema administratsioon on näinud selle läbisurumisega vaeva juba rohkem kui kaks aastat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles