Kas Putin kaotab Venemaal ajateenistuse? (9)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene ajateenijad.
Vene ajateenijad. Foto: Dmitri Feoktistov /TASS / Scanpix

Eelmise nädala reedel rääkis Venemaa president Vladimir Putin ajateenistusest kõneledes, et tegu on nähtusega, mis muutub aina rohkem osaks minevikuks ning vihjas, et Venemaal on kätte jõudnud aeg ajateenistuse kaotamiseks.

President tõdes, et palgaarmeele üleminekuks läheb vaja aega ja piisavalt vahendeid. Samas tekib kahtlusi, kas Putini plaanil on ikkagi tõsi taga. Väljaanne Meduza tõi välja, et riigipea on sarnase väitega oma ametiaja algusest saati korduvalt esinenud.

2001. aastal andis Putin isegi heakskiidu valitsuse plaanile 2010. aastaks palgaarmeele üle minna, kuid tänini pole muutust toimunud. Putini sõnavõtud läbi aastate on täis vasturääkivusi ning jätavad mulje, et presidendi seisukoht on korduvalt muutunud. 

Vene sõjakomissariaat hindamas kutsealuse tervist. 
Vene sõjakomissariaat hindamas kutsealuse tervist. Foto: Valeri Matitsin /TASS / Scanpix

2002

Putin: «Me püüdleme selle poole, et saavutada sõjaline võimekus lepingupõhise süsteemi abil, kuid majandus teeb võimatuks selle kiiresti saavutamise.» (Interfax)

2004

Putin: «Me ei suuda valitsuse eelarvet kasutades rahastada täielikult elukutselist sõjaväge, eriti kui räägime lahinguga mitteseotud üksustest. Muidu oleks sõjavägi kohutavalt kulukas.» (Interfax)

2007

Putin: «Riigiduuma on teinud väga läbimõeldud ja õige otsuse, lühendades kohustusliku teenistuse aega 12 kuu peale, säilitades samas ajateenistuse.» (RIA Novosti)

2012

Putin: «Ma usun, et see (palgaarmeele üleminek) peab tehtud saama. Küsimus on rahas. See on väga kulukas asi. Kas me suudame seda 2015. aastaks teha? Ma pole kindel.» (RIA Novosti)

2017

Putin: «Me peaksime meeles pidama asjaolu, et nihkume järkjärgult ajateenistusest üldse eemale.» (RIA Novosti)

2018

Putin: «Esmalt olid plaanid ja ideed täielikult palgaarmeele üle minna. Siis uurisime me seda küsimust, analüüsisime mitmete teiste riikide kogemusi ja tuleb välja, et ajateenistus on alles peaaegu rohkem kui pooltes riikides üle maailma.» (Kremli veebileht)

2019

Putin: «Ajateenistus muutub järjest rohkem osaks minevikust. On tõsi, et (ülemineku) korraldamiseks on vaja aega ja piisavalt raha.» (Interfax)

Venemaa president Vladimir Putin.
Venemaa president Vladimir Putin. Foto: Sputnik / Reuters / Scanpix
Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles