Stalini maine Venemaal on paranemas

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene vabatahtlik Stalini mälestusmärki pesemas.
Vene vabatahtlik Stalini mälestusmärki pesemas. Foto: TASS/Scanpix

Venemaal on suurenenud nende inimeste osakaal, kes peavad positiivseks Nõukogude Liidu endise diktaatori Jossif Stalini mõju riigi arengule, ilmneb täna avaldatud Levada keskuse uuringust.

Stalinisse suhtus soodsalt 51 protsenti küsitletuist, mis on viimase 20 aasta kõrgeim näitaja. Neist neljas protsendis tekitab ta selget vaimustust, 41 protsendis austust ning kuus protsenti tundsid tema vastu poolehoidu. 

Stalini suhtes olid ükskõiksed 26 protsenti uuringus osalenuist. "Kõigi rahvaste juhti" vihkavad ja kardavad siiani kaheksa protsenti venemalaastest.

Uuringu kohaselt arvab praegu 70 protsenti venemaalastest, et Stalinavaldas riigi arengule soodsat mõju. Tema osa Venemaa ajaloos pidas kahetsusväärseks 19 protsenti. 

Sotsioloogide andmetel pidas nõukogude rahva Stalini-aegseid ohvreid õigustatuiks 46 protsenti küsitletuist, andestamatuiks hindas need 45 protsenti.

Levada keskus küsitles 21.-27. märtsini 1638 täisealist inimest 50 Venemaa subjekti 137 asulas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles