Pariisi Jumalaema kiriku renoveerimiseks on lubatud juba 700 miljonit eurot

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jumalaema kirik Pariisis. Päev pärast ulatuslikku põlengut.
Jumalaema kirik Pariisis. Päev pärast ulatuslikku põlengut. Foto: Erik Tikan

Prantsuse miljardärid, firmad ja avalik sektor on Pariisi Jumalaema kiriku taastamisele lubanud juba pea 700 miljonit eurot.

President Emmanuel Macron tõotas katedraali taastada pärast seda, kui üks selle tornidest ja katus esmaspäeval sisse varisesid. Arvatakse, et kirikus lahvatanud tulekahju sai alguse renoveerimistöödest.

Prantsuse miljardär Bernard Arnault lubas teisipäeval, et tema ja ta luksuskonglomeraat LVMH eraldavad rekonstrueerimistöödeks 200 miljonit eurot.

Enne teda jõudis tema rivaal Kering, mille asutas kaasmiljardär François-Henri Pinault, eraldada Notre-Dame'i täielikuks taastamiseks 100 miljonit eurot.

Erakätes French Heritage Foundation käivitas juba kampaania annetuste kogumiseks, et taastada Prantsuse ajaloo ja kultuuri sümbol. Fondi teatel on kogutud juba 3,3 miljonit eurot.

Prantsuse naftahiid Total teatas, et panustab katedraali rekonstrueerimisse 100 miljonit eurot ja kosmeetikafirma L'Oreal ning viimase asutanud Bettencourti pere lubasid annetada 200 miljonit eurot.

Teiste nimekate annetajate seas on Marc Ladreit de Lacharrière, kes lubas anda 10 miljonit eurot ja ehitusmagnaadid Martin ja Olivier Bouygues, kes lubasid samuti annetada 10 miljonit eurot.

Ettevõtetest on veel pank Crédit Agricole tõotanud kirikule 5 miljonit eurot ja USA investor Henry Kravis lubas 10 miljonit.

Firmade panused peaksid veelgi tõusma, kuivõrd suurfirmad nagu Vinci, Michelin ja BNP Paribas on teatanud, et kaaluvad, kuidas taastamistöid aidata. Täpsustamata summa on lubanud annetada ka USA tehnoloogiahiid Apple.

Lennufirma Air France teatas, et pakub tasuta lende ekspertidele, kes tuuakse Notre-Dame'i renoveerima.

Telekanal France 2 teatas, et laseb kolmapäeva õhtul osana annetustekampaaniast eetrisse klassikalise muusika kontserdi.

Prantsuse mosleminõukogu kutsus ka Prantsuse moslemeid üles aitama päästa «arhitektuurilist meistriteost, mis on meie riigi uhkus».

Pariisi linnajao Île-de-France'i president Valérie Pécresse lubas maksta renoveerimistöödeks 10 miljonit eurot.

Lisaks teatas üks Prantsuse puidufirma raadiokanalile FranceInfo, et on valmis pakkuma nüüdseks hävinud katuse keeruka konstruktsiooni taastamiseks parimaid tammepalke. Katusekonstruktsiooni tunti nimega Mets.

«Töö võtab kindlasti aastaid, isegi aastakümneid, kuid see nõuab tuhandeid kuupmeetreid puitu. Peame leidma parimad ja suure läbimõõduga isendid,» ütles Sylvain Charlois firmast Charlois.

Pariisi linnapea Anne Hidalgo tegi teisipäeval ettepaneku korraldada rahalubaduste koordineerimiseks rahvusvaheline doonorite konverents. Hidalgo lubas ka, et linn eraldab kiriku renoveerimiseks 50 miljonit eurot.

Ka Saksa ja Itaalia valitsused on lubanud renoveerimistöödest osa võtta, samas kui Vene president Vladimir Putin lubas läkitada «Venemaa parimad spetsialistid, kellel on palju kogemusi riiklike pärandite taastamisega».

Berliini linnapea Michael Muller kutsus oma kaaskodanikke Notre-Dame'ile annetama, viidates kahe linna partnerlusele, mis allkirjastati 32 aastat tagasi.

ÜRO kultuuriorganisatsioon UNESCO lubas samuti seista rajatise taastamisel Prantsusmaa kõrval. UNESCO kuulutas kiriku maailmapärandiks 1991. aastal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles