Chemnitz elab äärmuslaste hirmuvalitsuse all (22)

Bretty Sarapuu
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärast seda, kui mullu augusti lõpus tapeti väidetavalt välismaalaste poolt sakslane Daniel Hillig, puhkesid Chemnitzis ulatuslikud paremäärmuslaste meeleavaldused, mille peakorraldajaks oli rühmitus Pro Chemnitz. Ratastoolis äärmuslaste keskele tulnud iraaklane Mustafa kandis särki kirjaga «Ei natsidele», avaldades nõnda vastumeelsust välismaalaste vastu suunatud vihale.
Pärast seda, kui mullu augusti lõpus tapeti väidetavalt välismaalaste poolt sakslane Daniel Hillig, puhkesid Chemnitzis ulatuslikud paremäärmuslaste meeleavaldused, mille peakorraldajaks oli rühmitus Pro Chemnitz. Ratastoolis äärmuslaste keskele tulnud iraaklane Mustafa kandis särki kirjaga «Ei natsidele», avaldades nõnda vastumeelsust välismaalaste vastu suunatud vihale. Foto: Martin Divíšek/EPA/Scanpix

Saksamaa idaosas asuvas Chemnitzis on kujunenud välja kohad, kuhu välismaalastel ja tavalistel sakslastel enam asja ei ole, sest seal on oma võimu kinnitanud hirmu külvavad paremäärmuslased.

Esmapilgul võib olla seda raske uskuda, sest teisipäeva ennelõunal saabujale paistab Chemnitz eriti pealinna Berliiniga võrreldes väga rahulik. Paremäärmuslased linnas ringi ei marsi, lõunapausi pidavad linnaelanikud haaravad keskväljakule kerkinud toiduputkadest traditsioonilise Bratwurst’i ja nii heledama kui ka tumedama nahavärviga inimesed ajavad omi asju, ilma üksteise kõri kallale kippumata.

Chemnitzi linnavalitsuses demokraatia edendamise ja paremäärmusluse vastu suunatud projektide elluviimisega tegelev Ines Vorsatz kinnitab meie vestluse alguses, et Chemnitz on rahulik linn, kus migrandid ja paremäärmuslased pole sugugi kõige suuremad mureallikad. «Igapäevaselt on meie linna suurim probleem kesklinnas viibivad alkohoolikud,» ütleb ta.

Vestluse edenedes tõdeb Vorsatz siiski, et neonatsid on probleem, aga võitlus nendega keeruline. «See on nagu maffia,» kirjeldab ta kohalikke äärmuslasi, kel on välja kujunenud tugev võrgustik, mille juured ulatuvad kõikjale Saksamaal ja veel mitmesse Euroopa riiki.

Siinkohal räägib Vorsatz paremäärmuslikust liikumisest Pro Chemnitz, millel on tugev ja võimujanune liider Karl Martin Kohlmann.

Just Pro Chemnitzi juhtimisel arenesid mullu augusti lõpus sündmused, mis viisid linna maailmakaardile. Kui linnas levisid kuuldused, et sakslase Daniel Hilligi pussitasid surnuks iraaklane ja süürlane, võimaldas just Pro Chemnitzi tugev võrgustik tuua rändevastastele meeleavaldustele inimesi kogu Saksamaalt.

Kommentaarid (22)
Copy
Tagasi üles