Trumpi sõnul on Muelleri juurdlus ajaloo suurim poliitpettus

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA president Donald Trump.
USA president Donald Trump. Foto: CARLOS BARRIA / REUTERS

Kaks päeva enne USA eriprokuröri Robert Muelleri Venemaa-juurdluse uurimisraporti redigeeritud versiooni avaldamist väitis president Donald Trump taas, et ta on tegelik kannataja.

«Ajaloo suurim poliitpettus,» säutsus USA president Twitteris.

«Kui peavoolu meedia oleks aus, mida ta ei ole, siis oleks see lugu suurem ja tähtsam kui Watergate,» lausus Trump, viidates skandaalile, mis sai saatuslikuks president Richard Nixonile.

Muelleri uurimine kestis 22 kuud ja keskendus Venemaa katsetele mõjutada USA 2016. aasta presidendivalimisi ning sellele, kas Trumpi kampaaniameeskond tegi Moskvaga koostööd.

Juurdluse neljaleheküljelisest lühikokkuvõttest, mille avaldas Trumpi justiitsminister William Barr, nähtus, et presidendi kokkumäng Venemaaga ei leidnud tõendamist.

Barri kokkuvõttes öeldakse ka, et Trump ei proovinud Muelleri juurdlust takistada, kuigi Mueller ise on öelnud, et tema poleks selles nii kindel.

Neljapäeval avaldatakse Muelleri raport tervikuna, ehkki ootuste järgi jääb siiski suur osa sellest õiguslikel või julgeoleku kaalutlustel varjatuks.

Hoolimata pidevatest väidetest, et ta on süüst täielikult vabastatud, on Trump raporti avaldamise eel muutunud sõjakaks.

«Ei mingit kokkumängu! Ei mingit tõkestamist!» skandeeris ta ühes teises teisipäeva varahommikuses säutsus.

Trump on uurimist nimetanud riigireetmiseks ja öelnud, et uurijatele tuleks esitada kriminaalsüüdistus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles