USA lubab edaspidi Kuubal võõrandatud vara üle kohtuasju algatada

BNS
Copy
Koolipoiss riiklikul pühal Kuuba riigilippu heiskamas.
Koolipoiss riiklikul pühal Kuuba riigilippu heiskamas. Foto: SCANPIX

President Donald Trump avab tee Kuubal konfiskeeritud vara puudutavateks kohtuasjadeks Ühendriikides ja jõustab enam kui kakskümmend aastat tagasi vastu võetud seaduse, ütles presidendi julgeolekunõunik teisipäeval.

John Bolton «teatab Helms-Burtoni seaduse jõustamisest» kolmapäeval Miamis peetavas kõnes, ütles kõrge valitsusametnik.

1996. aastal vastu võetud seadusega lubatakse eksiilis elavatel kuubalastel esitada USA kohtutesse hagisid nii erafirmade kui ka Havanna valitsuse vastu 1959. aasta kommunistide revolutsiooni järel riigistatud varalt kasu saamise eest. 

Ühendriikide kongress võttis seaduse vastu pärast seda, kui Kuuba hävitajad tulistasid 1996. aastal rahvusvahelises õhuruumis alla kaks eksiilis elavate kuubalaste lennukit ja see sai nime vabariiklasest senaatori Jesse Helmsi ja esindajatekoja liikme Dan Burtoni järgi.

Seadusele sai vastuvõtmise järel osaks äge vastuseis Euroopa Liidult, kelle firmadel on kommunistlikus saareriigis pikaajalised huvid ja mis muretsevad oma äritegevuse õiguslike tagajärgede eest USA kohtutes. 

USA järjestikused valitsused on seni seaduse jõustumist edasi lükanud. 

Euroopa Liit mõistis teisipäeval Trumpi administratsiooni uued meetmed Kuuba suhtes karmilt hukka. 

«Me mõistame need karmilt hukka. See tekitab veelgi rohkem segadust välisinvesteerijate seas, kes aitavad Kuubal töökohti luua ja jõukust tuua,» märkis EL-i saadik Havannas Alberto Navarro ajakirjanikele.

Euroopa Liit on praegu Kuuba suurim kaubanduspartner.

Ühendriikide eelmine president Barack Obama normaliseeris oma teisel ametiajal suhted Kuubaga, taasavades saatkonnad kahe riigi pealinnades, leevendades ameeriklastele kehtivaid reisipiiranguid ja külastades saart ka ise.

Obama põhjendas oma otsust vajadusega muutuste järele pärast seda, kui üle 50 aasta kestnud jõupingutused Havanna režiimi kukutada ei olnud vilja kandnud. 

Nüüdseks peaaegu 60 aastat Kuuba suhtes kehtinud USA kaubandusembargot Obamal kongressi vastuseisu tõttu tühistada ei õnnestunud.

Trump on oma kahel ametiaastal mitu Obama otsust tagasi pööranud ja naasnud USA pikaajaliste püüete juurde Kuuba valitsust nõrgestada. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles