Kangelaslik kaplan päästis tulemöllu keskelt püha reliikvia

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kristuse okaskroon.
Kristuse okaskroon. Foto: Remy de la Mauviniere / AP / Scanpix

Suurte tragöödiate järel kerkivad tihtipeale järgnevate päevade jooksul esile kangelased, kes said hakkama mõne silmapaistva teoga.

Kangelasteks võib Pariisi juhtumi puhul kahtlemata pidada kõiki tuletõrjujaid, kuid meediale on eriti silma jäänud Pariisi tuletõrje kaplan Jean-Marc Fournier, kes sisenes põlevasse kirikusse, et ära tuua Kristuse okaskroon. Fournier nõudis, et tal lubataks koos teiste tuletõrjujatega kirikusse siseneda ja reliikvia välja toimetada.

Päästjad moodustasid inimketi, et väärtuslikud esemed kirikust välja toimetada. Inimketi ühes otsas oli just Fournier, kes suutis hämmastava kiirusega esemed üles leida ning edasi anda.

Kristuse okaskroon on katoliiklaste jaoks hindamatu ning Jumalaema kirik peab seda oma kõige väärtuslikumaks reliikviaks. Okaskroon on väidetavalt seesama, mis asetati Jeesusele pähe tema ristilöömisel. Prantsusmaale tõi selle 1238. aastal kuningas Louis IX.

Kaaslaste sõnul ei näidanud Fournier üles mingit hirmu ning läks otse reliikviate järele, hoolitsedes selle eest, et need päästetaks. «Ta tegeleb elu ja surmaga iga päev ega näita mingit hirmu,» ütles üks päästja Sky Newsile.

Kaplan aitas krooni kirikust välja tuua ning sotsiaalmeedias on avaldatud arvamust, et ta tuleks selle eest koguni pühakuks nimetada. Fournier oli osa päästemeeskonnast, kes tõi põlevast hoonest välja kümneid ajaloolisi väärisesemeid, mis on tänaseks viidud turvalisse kohta. Ajutiselt liigutatakse väärtuslikud esemed Louvre’i kunstimuuseumi.

Kusjuures Fournier’ jaoks polnud tegu esimese korraga, mil ta on hakkama saanud kangelasteoga. 2015. aasta Pariisi terrorirünnakute järel oli tema üks neist, kes ohvritele abi andis. Varasemalt teenis ta seitse aastat Prantsusmaa relvajõududes, käies ära ka välismissioonil Afganistanis. Seal elas ta üle varitsuse, mis nõudis kümne tema kaasvõitleja elu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles