Liibüa meeleavaldajad süüdistasid Prantsusmaad Haftari toetamises (1)

Copy
Tripoli meeleavaldusel.
Tripoli meeleavaldusel. Foto: MAHMUD TURKIA / AFP

Liibüa pealinnas Tripolis kogunesid reedel sajad kollaseid veste kandvad meeleavaldajad, kes süüdistasid Prantsusmaad sõjapealik Khalifa Haftari vägede pealetungi toetamises.

Ühtlasi avaldati toetust rahvusvaheliselt tunnustatud Liibüa valitsusele.

"Me oleme üllatunud Prantsusmaa tegevusest seoses rünnakuga Tripolile," seisis ühel meeleavaldajate plakatil.

Meeleavaldajad kandsid Prantsuse presidendi Emmanuel Macroni portreesid, mis tänavale visati, et inimesed saaksid neil tallata. Sama saatus tabas ka Saudi Araabia ja Egiptuse liidrite pilte.

Prantsusmaa lükkas neljapäeva õhtul tagasi Liibüa ühtsusvalitsuse "täiesti alusetu" süüdistuse selle vastase, sõjapealik Haftari sõjalises toetamises. 

Liibüa rahvusvaheliselt tunnustatud valitsuse siseministeerium süüdistas neljapäeval esmakordselt Prantsusmaad Tripolit ründava sõjapealiku sõjalises toetamises.

Siseminister Ftahi Bach Agha käskis "peatada kõik suhted ministeeriumi ja Prantsusmaa poole vahel... seisukoha tõttu, mis Prantsusmaa on kurjategija Haftari toetuseks võtnud", teatas ministeerium.

"Tripoli väide toetusest ja diplomaatilisest toetusest Haftarile on täiesti alusetu," lausus Prantsuse välisministeeriumi ametnik. 

"Prantsusmaa toetab peaminister Fayez al-Sarraj legitiimset valitsust ja ÜRO vahendajarolli kaasava poliitilise lahenduse leidmiseks Liibüas," teatas Prantsuse presidendiamet avalduses. 

"Need on pettumust valmistavad avaldused," lisas Prantsuse siseministeeriumi allikas Liibüa siseministri avalduste kohta.  

Liibüa idaosas baseeruvat valitsust toetav Haftar alustas pealetungi Tripolile 4. aprillil.

ÜRO Liibüa eriesindaja Ghassan Salamé sõnul on Haftari vägede edasitung pärast esialgset edu takerdunud ja olukord meenutab sõjalist patiseisu. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles