Brunei: geide hukkamiseks peab vahekorral olema kaks kõlbelist meestunnistajat (2)

Copy
Geiõiguslaste meeleavaldus Brunei kuningriigile kuuluva Dorchesteri hotelli ees Londonis aprilli hakul.
Geiõiguslaste meeleavaldus Brunei kuningriigile kuuluva Dorchesteri hotelli ees Londonis aprilli hakul. Foto: Andres Pantoja / ZUMAPRESS.com / Scanpix

Hiljuti geivahekorra surmanuhtlusega karistatavaks muutnud Brunei õigustas karme karistusi Euroopa Parlamendile saadetud kirjas sellega, et süüdimõistmised saavad olema harvad, kuna selleks on vaja, et tegu oleks pealt näinud kaks «kõrge moraalse staatusega» meest, kes on valmis tunnistusi andma.

Neljaleheküljelises kirjas Euroopa Parlamendi saadikutele kutsus Brunei kuningriigi esindaja Euroopa Liidu juures üles tolerantsusele, austusele ja mõistmisele, kuna riik lihtsalt soovib säilitada oma traditsioonilisi väärtusi.

Brunei uue karistusseadustiku kohaselt tohib geivahekorras olnud inimesi karistada kividega surnuks loopimisega, lisaks on ettenähtud jäsemete amputeerimine varastele ning vastassooga seostatud inimeste piitsutamine. Karmid seadused hakkasid hoolimata rahvusvahelisest kriitikast kehtima 3. aprilli.

Riigi esinduse sõnul on nende ettevõtmist aga valesti mõistetud. «Abielurikkumise ja sodoomia kriminaliseerimine on mõeldud kaitsma perekondade sugupuu pühadust ning iga moslemi, eriti naiste abielu,» teatas Brunei oma kirjas.

«Karistustel nimega hadd – kividega surnuks loopimine ja amputeerimine –, mida rakendatakse varguse, röövi, abielurikkumise ja sodoomia korral, on äärmiselt kõrge tõenduslävi, mis nõuab, et teo tunnistajaks oleks mitte vähem kui kaks või neli kõrge moraalse staatusega ja vaga meest ning kõrvale jäetakse igasugused kaudsed tõendid,» jätkas riik dokumendis.

Brunei rõhutas, et meessoost tunnistajate moraalile ja vagadusele on seatud nii kõrged tingimused, et praegusel ajal on selliste inimeste leidmine äärmiselt keeruline, mis tähendab, et karistuse rakendamine võib põhineda vaid kurjategija enda ülestunnistusel, kuid ülestunnistust on võimalik tagasi võtta.

Mis puudutab piitsutamist, rõhutas Brunei, siis seda tohivad ellu viia vaid kurjategijaga samast soost inimesed.

«Rikkuja peab olema rõivastatud, piitsutamine peab toimuma mõõduka jõuga ilma kätt peast kõrgemale tõstmata, ei tohi päädida naha marrastumise ega luude purunemisega ning seda ei tohi viia ellu vastu nägu, pead, kõhtu, rinda ega privaatseid kehaosi,» õigustas Brunei karistusviisi.

Kiri saadeti Euroopa Parlamendile eelmisel nädalal.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles