Vene eksvälisminister soovitab kiiresti kokku tuua Normandia neliku (1)

BNS
Copy
Vene eksvälisminister Igor Ivanov.
Vene eksvälisminister Igor Ivanov. Foto: Mikhail Metzel / Mikhail Metzel/TASS

Ida-Ukraina konflikti lahendamiseks mõeldud nelja riigi Normandia formaat võiks nüüd Ukraina presidendivalimiste järel võimalikult ruttu kokku tulla ning seda võiks laiendada USA ja Euroopa Liiduga, ütles Vene eksvälisminister Igor Ivanov.

Volodõmõr Zelenskõi saamine Ukraina presidendiks on uus võimalus ning Normandia formaadi riikide Ukraina, Prantsusmaa, Saksamaa ja Venemaa esindajad võiksid võimalikult ruttu kohtuda, kirjutas Ivanov lehes Kommersant.

Ivanovi hinnangul on õige aeg kutsuda formaati ka EL ja USA. «See aitaks ühendada välismängijate püüdlused ning vältida tarbetut rivaalitsemist ja dubleerimist.»

Riikide kohtumine annaks võimaluse kuulata ära Ukraina uue presidendi ja riigi uue juhtkonna esimesed, Ukraina sotsiaalmajandusliku kriisi ületamiseks mõeldud sammud ning saada selgust, kus on vajadus rahvusvahelise abi järgi suurim.

Tema arvates võiksid riigid kokku leppida presidentide eriesindajate või asevälisministrite tasandi kontaktrühma loomises. Rühmale tuleb anda ülesanne vaadelda Ukraina olukorda ning teha ettepanekuid ühisteks sammudeks. «Seda mustrit kasutati Bosnia kriisis ja see osutus tõhusaks,» lausus Ivanov.

Eksministri sõnul on aeg mõelda ka Normandia neliku istungite päevakorra laiendamisele, et ta oleks Euroopa julgeoleku teiste tahkudega tihedamalt seotud.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles