Indias peetakse parlamendivalimiste kolmas etapp

Copy
India Ahmedabadi elanikud panevad parlamendivalimiste kolmanda etapi eel oma majale valimisplakatid peaminister Narendra Modi pildiga.
India Ahmedabadi elanikud panevad parlamendivalimiste kolmanda etapi eel oma majale valimisplakatid peaminister Narendra Modi pildiga. Foto: PUNIT PARANJPE / AFP / SCANPIX

Indias peetakse kaks nädalat tagasi alanud ja 19. maini kestvate parlamendivalimiste kolmas etapp.

Niinimetatud superteisipäeval viiakse valimised läbi 15 osariigis, kus 190 miljonit valijat otsustavad 117 parlamendikoha saatuse. Ühele neist kandideerib ka peaminister Narendra Modi pealine rivaal, opositsioonilise Kongressipartei juht Rahul Gandhi.

Hindu rahvusliku Rahvapartei (Bharatiya Janata Partei - BJP) liider Modi hääletab oma koduosariigis Gujaratis. Ta juhtis seda India lääneosas asuvat osariiki aastakümne, enne kui viis partei 2014. aastal võimule.

Valimistes nähakse hääletust tema viis aastat kestnud võimu üle, mis on näinud muljetavaldavat majanduskasvu, kuid mitte uusi töökohti, mida BJP on lubanud.

Gujarat saadab India parlamenti 26 seadusandjat ja BJP võitis 2014. aastal kõik need kohad.

Parlamendivalimised korraldatakse Indias seitsmes etapis. Esimesel kahel etapil, 11. ja 18. aprillil, oli valimisaktiivsus umbes 70 protsenti.

543 parlamendikoha pärast võistleb mitu tuhat kandidaati rohkem kui 2000 parteist.

Valimistulemused tehakse teatavaks 23. mail ja analüütikute sõnul ei suuda BJP saavutada 2014. aasta taset, mil föderaalparlamendis võideti 282 kohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles