Kasahstani võimupartei kinnitas Tokajevi presidendikandidaadiks

Copy
Kasahstani ajutine president Kassõm-Žomart Tokajev ja endine riigipea ning võimuerakonna Nur Otan esimees Nursultan Nazarbajev teisipäeval erakonna suurkogul.
Kasahstani ajutine president Kassõm-Žomart Tokajev ja endine riigipea ning võimuerakonna Nur Otan esimees Nursultan Nazarbajev teisipäeval erakonna suurkogul. Foto: Reuters / Scanpix

Kasahstani võimupartei kinnitas teisipäeval ajutise riigipea Kassõm-Žomart Tokajevi oma presidendikandidaadiks eelseisvatel presidendivalimistel. 

Võimuerakonna Nur Otan suurkogul pealinnas Nur-Sultanis toetas Tokajevi kandidatuuri 600 delegaati.

Enne seda oli Kasahstani kauaaegne president Nursultan Nazarbajev esitanud suurkogule Tokajevi kandidatuuri erakonna presidendikandidaadiks. 

«Ma esitan erakonna Nur Otan esimehena arutamiseks Tokajevi kandidatuuri Kasahstani presidendi kohale,» lausus Nur Otani juht Nazarbajev. «Palun kõigil tema kandidatuuri toetada.» 

«Olen võidus kindlalt veendunud, sest meie suund on õige ja inimesed usaldavad meid. Soovin meile kõigile edu selles tähtsas töös,» ütles endine president erakonnakaaslastele.  

Tokajevi kandidatuuri esitledes märkis Nazarbajev, too on alates Kasahstani iseseisvuse esimestest päevadest töötanud vastutusrikkail kohtadel.

«Ta on üks neist, kes koos minuga alustas Kasahstani välispoliitika rajamist, juhtis palju aastaid välisministeeriumi. Samas on ta väga kogenud riigipoliitik. Ta juhtis Kasahstani valitsust kõige raskemal ajal ja osales 1998. aasta Aasia kriisi ajal majanduse taastamises,» sõnas endine president. 

Ta märkis ka Tokajevi toetust rahvusfondi loomisele ning arenguasutiste, pensionisüsteemi ja sotsiaalse uuenemise poliitika loomisel.

«Senati esimehena on ta andnud tohutu panuse parlamentarismi arengusse. Ta on pikki aastaid olnud minu ustav kaasvõitleja ja toetas minu algatusi ja ettevõtmisi. Usaldan teda täielikult ja pean teda väärikaks kodanikuks, et riigi etteotsa asuda. Ta on tosin aastat minust noorem ja on tänapäevane riigipoliitik,» ütles Nazarbajev.

Võimuerakonna suurkogul osaleb 623 delegaati.

Nazarbajev lahkus 19. märtsil pärast 30-aastast valitsemisaega Kasahstani presidendi ametikohalt, kuid otsustas jääda võimupartei esimehe ja julgeolekunõukogu juhi kohale. Tokajev sai parlamendi ülemkoja esimehena riigi ajutiseks presidendiks.

Varem aprillis teatas Tokajev, et Kasahstan korraldab 9. juunil ennetähtaegsed presidendivalimised.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles