Suri endine Luksemburgi suurhertsog Jean

Copy
Toonane Luksemburgi suurhertsog Jean 1999. aasta oktoobris pealinnas Luxembourg'is riikliku memoriaali juures.
Toonane Luksemburgi suurhertsog Jean 1999. aasta oktoobris pealinnas Luxembourg'is riikliku memoriaali juures. Foto: Reuters / Scanpix

Luksemburgi eelmine suurhertsog Jean, kes valitses riiki 36 aastat enne trooni üleandmist oma pojale 2000. aastal, suri 98 aasta vanuselt, teatas kuningapalee teisipäeval.

Jean Benoît Guillaume Robert Antoine Louis Marie Adolphe Marc d'Aviano kirjutati aprilli keskel kopsuinfektsiooni pärast haiglasse sisse. 

«Teatan suure kurbusega minu armastatud isa, tema kuningliku kõrguse suurhertsog Jeani surmast, kes läks teise ilma rahus ja oma pere armastusest ümbritsetuna,» ütles väikeriigi suurhertsog Henri oma isa surmast. 

Luksemburglastele meeldis Jean väga. Ta teenis Teise maailmasõja ajal Briti armees sõdurina ning osales ka Normandia dessandis.

«Tema lahkumine on suur kaotus nii suurhertsogiriigile kui ka Euroopale,» teatas Twitteris Euroopa Komisjoni president ja Luksemburgi endine peaminister Jean-Claude Juncker.

Jeani nähti viimati avalikkuses märtsi lõpus foorumil, mille korraldas tema minia, suurhertsoginna Maria Teresa. Foorumil käsitleti võitlust sõjakolletes esineva seksuaalvägivalla vastu.

Jeani abikaasa Joséphine-Charlotte suri 2005. aastal. Neil oli viis last.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles