Äärmusrühmitus Islamiriik võttis omaks Sri Lanka rünnakud

Copy
Suitsiidirünnaku ohvrit leinav kristlane.
Suitsiidirünnaku ohvrit leinav kristlane. Foto: Reuters/ScanPix

Äärmusrühmitus Islamiriik (IS) võttis täna vastutuse vähemalt 321 inimese elu nõudnud Sri Lanka rünnakute eest.

Vaid mõni tund varem oli Sri Lanka valitsus teatanud, et esialgsetel andmetel oli rünnak kättemaks moslemite veresauna eest Uus-Meremaal Christchurchis.

Võimude andmetel viis rünnakud läbi kohalik islamiäärmuslik rühmitus Rahvuslik Thowheeth Jama'ath (NTJ), kellel on sidemed Indias tegutseva vähetuntud islamistliku rühmitusega.

«Need, kes viisid üleeile Sri Lankal läbi rünnaku ning võtsid sihikule USA juhitava koalitsiooni liikmed ja kristlased, olid Islamiriigi võitlejad,» teatas IS-i propagandaagentuur Amaq avalduses.

Sri Lankal sai pühapäeval kaheksas plahvatuses surma vähemalt 321 ja vigastada umbes 500 inimest. Sihikule võeti kirikud ja luksushotellid.

Võimude teatel näitavad luureandmed NTJ-i tihedaid sidemeid rahvusvaheliste terrorirühmitustega. 

Politseiallikad ütlesid teisipäeval AFP-le, et rünnakute läbiviijate hulgas oli jõuka moslemist Colombo vürtsikaupmehe kaks poega. Nemad lasid end õhku kahes pealinna hotellis hommikueinele saabunud külaliste seas.

Vennad olid varem budakujude õhkimises süüdistatud NTJ-i võtmekujud.

Terrorirünnakutega seoses on praeguseks vahistatud 40 inimest.

Äärmusrühmitus Islamiriik on küll Iraagi ja Süüria aladelt välja kihutatud, kuid džihadistidel on alles ülemaailmne võrgustik ning nad võtavad sageli omaks rünnakuid Iraagis, Süürias ja teisteski riikides.

Näiteks võttis IS pühapäeval vastutusel rünnaku eest Afganistani pealinna Kabuli kommunikatsiooniministeeriumile, milles sai surma 10 inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles