Egiptuses korraldati Aafrika tippkohtumine Sudaani ja Liibüa kriisi teemal (1)

Copy
Kaader Aafrika liidrite tippkohtumiselt.
Kaader Aafrika liidrite tippkohtumiselt. Foto: HANDOUT / REUTERS

Egiptuse president Abdel Fattah al-Sisi võõrustas teisipäeval Aafrika liidrite kohtumist Sudaani ja Liibüa kriisi teemal ning hoiatas riikide kaosesse langemise eest.

Liidrid keskendusid olukorrale Sudaanis, kus jätkusid president Omar al-Bashiri kukutanud meeleavaldused, ning kriisi ohjeldamisele Liibüas, kus sõjapealik Khalifa Haftari üksused on pealetungil Tripolile, kus paikneb ÜRO tunnustatud rahvusliku ühtsuse valitsus.

Aafrika Liidu eesistujana nõudis Sisi kriisidele piirkondlikku vastust.

«Põhimõte Aafrika probleemidele Aafrika lahendused on ainus viis, kuidas tulla toime meid kimbutavate väljakutsetega,» ütles Sisi Sudaani-teemalise kohtumise avakõnes.

Tippkohtumisele kogunenud liidrid peavad keskenduma «Sudaani olukorra arengule», lisas ta.

«Me arvestame nii Sudaani sõjalise üleminekunõukogu kui tsiviil- ja poliitiliste jõudude tehtud pingutustega, et sellest kriitilisest punktist üle saada,» ütles Sisi.

Bashiri kukutamise järel võimu võtnud sõjaväenõukogu ei ole seni kuulda võtnud protestijate nõudeid kõrvale astuda ja riigijuhtimine tsiviilvõimule üle anda.

Sisi manitses Sudaani riiklikke institutsioone säästma, et riik kaosesse ei libiseks.

Märtsis hoiatas Egiptuse president protestides kätkeva ohu eest, ehkki ei nimetanud otseselt Sudaani ega Alžeeriast, kus rahvas on samuti tänavatele jäänud, ehkki president Abdelaziz Bouteflika on kukutatud.

Sisi kutsus rahvusvahelist kogukonda Sudaanis õlga alla panema, et riigi majanduskoormat kergendada. Saudi Araabia ja Araabia Ühendemiraadid ongi juba teatanud, et toetavad Hartumi 2,7 miljardi euroga.

Kairos olid kohal Tšaadi, Rwanda, Kongo Demokraatliku Vabariigi, Somaalia, Lõuna Aafrika Vabariigi ja Djibouti riigipea.

Tippkohtumised on esimesed mitmest, mida Aafrika liidrid kavatsevad lähitulevikus Sudaani ja Liibüa probleemide lahendamiseks pidada.

Sudaani puhul on eesmärk arutada «kõige kohasemaid viise olukorra arenguga tegelemiseks ning stabiilsusesse ja rahusse panustamiseks», teatas Egiptuse presidendi kantselei.

Aafrika Liit ähvardas 15. aprillil peatada Sudaani liikmesuse, kui sõjavägi ei anna 30. aprilliks võimu üle tsiviilvõimudele.

Liibüat käsitleval istungil osalesid Rwanda, LAV-i ja Kongo DV liidrid. Selles käsitleti «poliitilise protsessi taaskäivitamist ja terrorismi kõrvaldamist».

Aafrika liidrid kutsusid üles sõjategevuse viivitamatule lõpetamisele Liibüas ja kõiki osapooli osalema humanitaarabi kohaletoimetamises.

Kindral Haftar ja tema isehakanud Liibüa Rahvusarmee käivitas pealetungi Tripolile, rahvusvaheliselt tunnustatud ühtsusvalitsuse asupaigale 4. aprillil.

Egiptus on Haftari üks suuremaid liitlasi, kuid teda toetavad ka Araabia Ühendemiraadid. Valge Maja teatel vestles temaga eelmisel nädalal ka USA president Donald Trump.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles