Saudi Araabias toimus viimaste aastate suurim massihukkamine (11)

Copy
Saudi Araabia lipp okastraadi taustal.
Saudi Araabia lipp okastraadi taustal. Foto: YASIN AKGUL / AFP / Scanpix

Saudi Araabias hukati eile 37 kodanikku, kes olid mõistetud süüdi terrorismis. Tegemist oli viimaste aastate suurima tapetute arvuga massihukkamisega, mille raames löödi üks inimene ka risti.

Hukkamised viidi läbi Ar-Riyadis, Mekas, Medinas, Qassimi provintsis ja Idaprovintsis, mis on koduks riigi šiiiavähemusele. Vähemalt kolm hukatutest said süüdistuse olles alles alaealised.

Mehed hukati terroristliku ja äärmusliku mõtlemise omaksvõtmise ja terroristlike rakukeste moodustamise eest, mille eesmärk oli korrumpeerida ja destabiliseerida julgeolekut, teatas riiklik uudisteagentuur Saudi Press Agency.

Agentuur lisas, et üks inimene löödi hukkamise järel risti, mis on karistus eriti ränkade roimade eest.

Amnesty International ütles eilseid hukkamisi kommenteerides, et suur osa tapetutest mõisteti süüdi võltsil kohtuprotsessil, millega rikuti rahvusvahelise kohtupidamise reegleid ja mille raames kasutati piinamise teel saadud tunnistusi. 

«Hukkamised on järjekordne võigas tõend selle kohta, kuidas surmanuhtlust kasutatakse poliitilise relvana, et suruda maha dissidente,» ütles inimõigusorganisatsiooni töötaja Lynn Maalouf.

Amnesty Internationali teatel oli eile hukatud inimestest 11 mõistetud süüdi Iraani heaks luuramises ja vähemalt 14 süüdistati seotuses valitsusvastaste protestidega riigi idaosas 2011. ja 2012. aastal. Alates sellest perioodist on piirkond näinud rohkelt meeleavaldusi, mille raames on nõutud lõppu väidetavale šiia usulahku kuuluva vähemuse diskrimineerimisele riigis, mida juhib valdavalt sunnidest koosnev valitsus.

Kuigi ametlikud andmed puuduvad, on 32 miljoni elanikuga Saudi Araabias 10 kuni 15 protsenti šiia usulahku kuuluvaid inimesi. 

Kolme aasta eest vihastas Saudi Araabia šiiitlikku Iraani, sest hukati tuntud šiiavaimulik Nimr al-Nimr, kes oli mõistetud süüdi terrorismis. Vaimulikuga koos hukati sama süüdistuse alusel veel 46 inimest.

Hukkamise järel rünnati Saudi Araabia diplomaatilisi esindusi Iraanis ja selle tulemusena peatati kahe riigi diplomaatilised suhted. Saudi Araabia süüdistab Teherani piirkonna destabiliseerimises ja teiste riikide siseasjadesse sekkumises.

Saudid protestisid riigi idaosas pärast šiiavaimuliku Nimr al-Nimri hukkamist.
Saudid protestisid riigi idaosas pärast šiiavaimuliku Nimr al-Nimri hukkamist. Foto: STR / AFP / Scanpix

Tavaliselt hukatakse kuningriigis inimesi pea maharaiumise teel. Sel aastal on Saudi Araabias hukatud vähemalt sada inimest, selgub SPA avaldatud ametlikest andmetest.

Amnesty Internationali andmeil tapeti mullu kuningriigis 149 inimest. Rohkem hukati neid teadaolevalt vaid Iraanis.

Inimõiguslased on tihti väljendanud muret Saudi Araabia kohtuprotsesside õigluse pärast.

Surmanuhtlusega on silmitsi terrorismis, mõrvas, vägistamises, röövis ja narkokaubanduses süüdimõistetud.

Kommentaarid (11)
Copy
Tagasi üles