Endine Saksa neonats: «Pidasin end valgustatud inimeseks» (38)

Bretty Sarapuu
, toimetaja
Copy
Weissgerber kuulus rühmitusse Autonome Nationalisten, mis tegutseb endiselt. Jaanuari lõpus korraldas rühmitus Magdeburgis leinamarsi, millega meenutati linnale osaks saanud kannatusi Teises maailmasõjas. 
Weissgerber kuulus rühmitusse Autonome Nationalisten, mis tegutseb endiselt. Jaanuari lõpus korraldas rühmitus Magdeburgis leinamarsi, millega meenutati linnale osaks saanud kannatusi Teises maailmasõjas. Foto: Jannis Grosse/imago/Scanpix

Hitlerist kui Autobahn’ide ehitajast positiivselt rääkimine tähendab natsiideoloogia osalist legitimeerimist, ütles Postimehele endine neonats Christian Ernst Weissgerber. «Mitte kõik ei olnud halb, kui võimul oli füürer,» kuulis ta inimesi rääkimas ja see tekitas temas natsionaalsotsialismi vastu huvi.

Teismelisena äärmuslaste ridadesse astunud mees rõhutab, et kuigi neonatsismi peetakse tänapäeval suuresti Saksamaa idaosa probleemiks, on see ekslik arvamus, sest näiteks tema kodukohas Tüüringi liidumaal lõid pärast Berliini müüri langemist võrgustikke just Lääne-Saksamaa neonatsid.

Kommentaarid (38)
Copy
Tagasi üles