Pildid ja video: Kimile pakutakse õhtusöögiks boršisuppi ja pelmeene (1)

Postimees
Copy
Põhja-Korea liidrile Kim Jong-unile pakutakse täna pärast kohtumist Venemaa presidendi Vladimir Putiniga traditsioonilisi vene roogasid.
Põhja-Korea liidrile Kim Jong-unile pakutakse täna pärast kohtumist Venemaa presidendi Vladimir Putiniga traditsioonilisi vene roogasid. Foto: Valery Sharifulin / Valery Sharifulin/TASS/Scanpix

Põhja-Korea liider Kim Jong-un ületas eile oma rohelise soomusrongiga Venemaa piiri, et kohtuda täna Vladivostokis Vene riigipea Vladimir Putiniga. Kui eile tervitati Kimi pidusaiaga, siis tänasel õhtusöögil saab ta maitsta vene köögi traditsioonilisi roogasid.

Parim vaade Kimi eilsele saabumisele oli Vladivostoki raudteejaama lähedal seisval Vladimir Lenini kujul, mille ümbrus oli Kim Jong-uni saabumise eel kaunistatud Venemaa ja Põhja-Korea lippudega.

Foto: Dmitry Yefremov / Dmitry Yefremov/TASS/Scanpix

Enne kui Kim sai Vladivostokis väljuda, pidi rong tagurdama täpselt nii, et reisijate vaguni uks joonduks Kimi jaoks lahti rullitud punase vaibaga. Pärast mõningast segadust, mis hõlmas nõutult seisvaid julgeolekutöötajaid, käisid rongist üle valgete kinnastega abilised, et pühkida ära kogu tolm, mis oleks võinud Kimi musta kuube määrida.

Üheksa tundi varem peeti kahe riigi 17 kilomeetri pikkusel piiril pidulik tseremoonia, kus Kim teatas kohale tulnud Kremli ametnikele, et on kuulnud Venemaast palju head, kuid ei ole seni saanud võimalust ise riiki külastada.

Pidusai ja sool külalisele.
Pidusai ja sool külalisele. Foto: Handout/Reuters/Scanpix

Pärast Hassanis traditsioonilise karavai ja soola maitsmist ning puhkpilliorkestri ettekannet kadus Kim musta limusiini, et jätkata sörkivate ihukaitsjate saatel sõitu Vladivostoki poole. 

Soojast vastuvõtust tehtud videos on paraku näha, et Kim ei paistnud talle pakutud leivast eriti suures vaimuses olevat. Tundub, et ta murdis küpsetisest väikese tüki, pistis selle suhu, aga isegi ei söendanud seda mäluda. 

Puhkpilliorkester marsib külalise auks.
Puhkpilliorkester marsib külalise auks. Foto: Juri Smitjuk/TASS/Scanpix

Põhja-Korea liidri ihukaitsjad on kujunenud omamoodi kuulsusteks, nende vaprat sörki Kim Jong-uni sõidutava auto ümber kajastati ka kahe kuu eest, kui Kim kohtus Vietnamis USA presidendi Donald Trumpiga. Tähelepanuta ei jäänud ihukaitsjad ka sel korral.

Täna söövad Putin ja Kim ka ühiselt õhtust ja CNN-i teatel pakutakse Põhja-Korea liidrile üsna traditsioonilisi vene köögi roogasid. Näiteks tuuakse lauale pelmeenid ja boršisupp, samuti tursafilee tillikastmega.

Peaaegu aasta pärast Moskva kutset toimuv visiit paistis olevat strateegiliselt ajastatud, et näidata Ameerika Ühendriikidele, et Pyongyangil on mõjukaid liitlasi. Veebruarikuine kohtumine president Donald Trumpiga jättis Põhja-Korea tühjade kätega ning riik otsib endiselt väljapääsu rasketest majandussanktsioonidest.

Kuigi Kim ei pruugi oodata Venemaalt rahalist abi või sanktsioone rikkuvat kaubandusliitu, võib Põhja-Korea lõigata tänasest kohtumisest kasu Venemaa positsioonist rahvusvaheliste läbirääkimiste laua taga. Venemaa omakorda sai võimaluse näidata ennast Korea poolsaarel mõjuvõimsa jõuna.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles