Iraani välisminister tegi USA-le ettepaneku vange vahetada

Copy
Iraani välisminister Mohammad Javad Zarif kolmapäeval New Yorgis.
Iraani välisminister Mohammad Javad Zarif kolmapäeval New Yorgis. Foto: Reuters / Scanpix

Iraani välisminister Mohammad Javad Zarif tegi kolmapäeval Ühendriikidele ettepaneku vangide vahetuseks, pakkudes Iraani-Briti topeltkodakondsusega naisvangi vabastamist juhul, kui USA loobub süüdistustest Austraalias vahistatud iraanlanna vastu. 

Suurbritannia on püüdnud sihtasutuse Thomson Reuters Foundation heaks töötanud Nazanin Zaghari-Ratcliffe'i edutult vabastada alates tema vahistamisest Iraanis 2016. aastal. 

Zarif tõmbas New Yorgis Aasia ühingus esinedes paralleeli Negar Ghodskaniga, 2017. aastal Austraalias vahistatud ja oma äsjasündinud lapsest lahutatud iraanlannaga, kelle loovutamist nõuab Canberralt USA. 

«Me kuuleme juttu Nazanin Zagharist ja tema lapsest ja mul on neist kahju. Olen andnud nende abistamiseks endast parima,» lausus Iraani välisminister New Yorgis, kus ta osaleb ÜRO istungjärgul. 

«Aga keegi ei räägi sellest daamist Austraalias, kes sünnitas vanglas lapse, kes kasvab üles väljaspool vanglat olukorras, kus tema ema on vanglas,» sõnas Zarif. 

«Ma panen selle ettepaneku nüüd ametlikult lauale - vahetame nad välja,» ütles ta. 

Zarif rääkis ka laiemast vangide vahetamise võimalusest, et kindlustada vabadus Ühendriikides vahistatud või riigi poolt tagaotsitud iraanlastele. 

«Ma olen selleks valmis. Mul on selleks volitused,» lausus välisminister, kes on vastuseks küsimustele vastuoluliste kinnipidamiste kohta Iraanis korduvalt kinnitanud islamivabariigi kohtusüsteemi sõltumatust. 

Zaghari-Ratcliffe peeti kinni 2016. aasta aprillis, kui ta valmistus pärast perekonna külastamist Teheranist lahkuma. Sama aasta septembris mõisteti ta Iraani valitsuse kukutamise katses süüdistatuna viieks aastaks vangi. Zaghari-Ratcliffe ei ole süüd omaks võtnud.

Austraalias seaduslikult elav Ghodskani vahistati pärast seda, kui USA prokurörid teatasid, et ta püüdis end ühe Malaisia firma esindajana esitledes hankida USA digitaalset kommunikatsioonitehnoloogiat. 

Ühendriikide prokuröride sõnul saatis naine tehnoloogiat Iraani ringhäälingufirmale Fanamoj. Firma on USA sanktsioonidega karistatud Iraani organisatsioonide nimekirjas. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles