Valitsus: Sudaani sõjavägi nõustus enamiku meeleavaldajate nõudmistega

Copy
Sudaani protestiliikumise üks juhte Muawia Hamed Shaddad (paremal) kolmapäeval pealinnas Hartumis pressikonverentsil.
Sudaani protestiliikumise üks juhte Muawia Hamed Shaddad (paremal) kolmapäeval pealinnas Hartumis pressikonverentsil. Foto: EPA/Scanpix

Sudaani valitsev sõjaline nõukogu teatas kolmapäeva õhtul kokkuleppest enamiku meeleavaldajate nõudmiste rahuldamiseks pärast poolte läbirääkimisi presidendipalees, kuid ei täpsustanud nõudmiste sisu. 

«Meil on kokkulepe enamikus nõudmistes, mille Vabaduse ja Muutuse Allianss oma dokumendis esitas,» ütles sõjalise nõukogu pressiesindaja Shamseddine Kabbashi ajakirjanikele pärast protestiliikumise liidrite ja sõjalise nõukogu kohtumist. 

Sõjaline nõukogu teatas mõned minutid hiljem, et kolm selle liiget - kindralleitnandid Omar Zain al-Abdin, Jalaluddin al-Sheikh ja Al-Tayieb Babikir -  ahkusid kolmapäeval ametist. 

Protestiliikumine on nõudnud sõjaliselt nõukogult võimu üleandmist tsiviilvalitsusele ning ähvardas kolmapäeval sõjaväge üldstreigi ja miljonimarsiga, kui seda ei juhtu. 

Kabbashi ei avaldanud sõjalise nõukogu otsust võimu tsiviilvalitsusele üleandmise kohta, öeldes vaid, et «suuri vaidlusi ei olnud». 

Üks kohtumisel osalenud protestiliidreid Ahmed al-Rabia ütles üksikasju avaldamata, et pooled leppisid kokku ühiskomitee loomises. 

Sudaani relvajõud kukutasid veteranpresident Omar al-Bashiri 11. aprillil pärast pea neli kuud kestnud üleriigilisi proteste tema karmikäelise võimu vastu. Protestid vallandas detsembris valitsuse otsus kolmekordistada leiva hinda. 

Sõjaline nõukogu teatas pärast Bashiri kukutamist esmalt, et jääb võimule kaheks aastaks. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles