Kiiev: Vene passide jagamine Donbassis viib sõjalise sekkumiseni (17)

Postimees
Copy
Isehakanud Donetski rahvavabariigi sõdur Ida-Ukrainas.
Isehakanud Donetski rahvavabariigi sõdur Ida-Ukrainas. Foto: ALEXANDER ERMOCHENKO / REUTERS/Scanpix

Eile allkirjastas Vene president Vladimir Putin seaduse, millega isehakanud Luganski ja Donetski rahvavabariikide elanikud saavad Vene kodakondsuse lihtsustatud korras, ilma eksamite ja Venemaal viieaastase elamiseta. Ukraina välisministri sõnul annab passide jagamine Venemaale võimaluse sekkuda sõjaliselt, et kaitsta oma kodanikke.

Ukraina välisminister Pavlo Klimkin arvab, et Venemaa kavatseba jagada Luganski ja Donetski oblasti mässulistel alade lihtsustatud korras Vene passe, et luua omale ajend sõjaliseks sekkumiseks.

Pavlo Klimkin
Pavlo Klimkin Foto: SERGEI SUPINSKY/AFP/Scanpix

«Vene loogika on väga lihtne - jagada ajutiselt okupeeritud Donetski ja Luganski oblasti alal välja Vene passid, et luua võimalus sõjaliseks sekkumiseks oma kodanike kaitsmiseks,» ütles Klimkin teleusutluses.

Äsja kutsus välisminister selle piirkonna elanikke üles Vene kodakondsust mitte võtma ja nimetas Vene võimude otsust okupatsiooni uueks järguks.

Ameerika Ühendriikide eriesindaja Ukrainas Kurt Volker ütles, et Venemaa otsus tuleb justkui «okupatsiooni mängureeglite raamatust».

«Donbass on Ukraina ja sealsed inimesed - ükskõik, milline on nende poolt eelistatav keel - on ukrainlased. Venemaa hiljutine otsus väljastada elanikele Vene passid on väga provokatiivne ja tuleb otse «okupatsiooni mängureeglite raamatust», see õõnestab püüdlusi rakendada Minski lepet ja viia Donbass tagasi Ukraina kontrolli alla,» ütles Volker.

Euroopa Liit mõistis hukka Moskva otsuse anda Ida-Ukraina separatistlike piirkondade elanikele lihtsustatud korras Vene kodakondsus ja nimetas seda rünnakuks Ukraina suveräänsuse pihta.

«Selle otsuse ajastus vahetult pärast Ukraina presidendivalimisi näitab, et Venemaa kavatsus on jätkata Ukraina destabiliseerimist ja konflikti eskaleerida,» ütles Euroopa Liidu välispoliitikajuhi Federica Mogherini pressiesindaja nimetades otsust rünnakuks Ukraina suveräänsuse pihta. 

Varem olid otsuse hukka mõistnud Saksamaa ja Prantsusmaa, kelle sõnul õõnestab see Minski rahuleppeid. «Koos Prantsusmaaga mõistame me hukka Venemaa seaduse, mis teeb kergemaks Vene kodakondsuse andmise elanikele Ida-Ukraina piirkondades,» teatas Saksa välisministerium Twitteris.

Leedu välisministeerium kutsus üles karmistama sanktsioone Venemaale vastusena Moskva otsusele lihtsustada kodakondsuse andmist Donbassi elanikele.

Ministeerium mõistis Venemaa seadluse hukka ja nimetas seda ebaseaduslikuks sekkumiseks Ukraina siseasjadesse ja Ukraina suveräänsuse ja territoriaalse terviklikkuse tõsiseks rikkumiseks.

«Leedu kutsub rahvusvahelist kogukonda neid ebaseaduslikke Venemaa samme kindlalt hukka mõistma ja ärgitab mitte tunnustama Vene Föderatsiooni illegaalselt väljastatud dokumente ning karmistama sanktsioone Venemaale Ukraina suveräänsuse ja territoriaalse terviklikkuse jätkuva rikkumise eest,» teatas ministeerium.

Pühapäeval Ukraina presidendiks valitud Volodõmõr Zelenskõi.
Pühapäeval Ukraina presidendiks valitud Volodõmõr Zelenskõi. Foto: Chine Nouvelle / Sipa / Scanpix

Täiendavate sanktsioonide kehtestamisele kutsus eile üles ka äsja Ukraina presidendiks valitud Volodõmõr Zelenskõi.

Venemaa president Vladimir Putin ütles täna, et Venemaa on valmis arutama ÜRO Julgeolekunõukogus küsimust Donetski ja Luganski rahvavabariigi kodanikele Vene passide andmisest. «Las annavad sisse, arutame,» ütles Putin Vladivostokis pressikonverentsil. 

ÜRO julgeolekunõukogu tuleb neljapäeval kokku, et arutada Putini otsust jagada Donbassi mässulise ala elanikele Vene passe.

Kommentaarid (17)
Copy
Tagasi üles