Moskva nimetas Ukraina uut keeleseadust skandaalseks (3)

Copy
Ukraina uut keeleseadust toetavad meeleavaldajad.
Ukraina uut keeleseadust toetavad meeleavaldajad. Foto: Zumapress/Scanpix

Moskva sarjas täna Ukraina uut keeleseadust, mis tugevdab ukraina keele kui riigikeele kohustuslikku kasutamist vene keelega võrreldes.

«See on skandaalne seadus, kuidagi teisiti ei saa seda nimetada,» ütles Vene välisministeeriumi pressiesindaja Maria Zahharova.

Ülemraadas vastu võetud keeleseadus «üksnes süvendab lõhet Ukraina ühiskonnas ja lükkab veelgi kaugemale tulevikku võimaluse Ukraina kriis lõpetada», lisas ta.

Ukraina parlament võttis neljapäeval vastu seaduse, mis tugevdab ukraina keele kui riigikeele kohustuslikku kasutamist võimuorganites, kohalikes omavalitsustes ja teistes avaliku elu valdkondades.

Seaduses öeldakse, et see ei laiene inimeste erasuhtlusele ega usutalitustele.

President Petro Porošenko ütles, et ukraina keele riigikeelena toimimise tagamise seaduse vastuvõtmine on tähtis ajalooline sündmus, mis on võrdväärne Ukraina relvajõudude taastamise ja Ukraina õigeusukiriku autokefaalia saamisega.

Tema järglane, pühapäeval valimised võitnud telekoomik Volodõmõr Zelenski lubas aga keeleseadust revideerida, kui ta kahe kuu pärast ametisse astub.

«Kui ma presidendiametisse astun, tuleb selle seaduse põhjalik analüüs,» ütles ta neljapäeval avalduses.

Keeleseadus suurendab ukrainakeelsete tele- ja raadiosaadete osakaalu vähemalt 90 protsendini ning näeb ette ukraina keele kasutamist takistavate või piiravate isikute vastutusele võtmist.

Samuti nähakse ette, et poole aasta jooksul võetakse vastu seadused rahvusvähemuste keeltest.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles