Kim püüab sõprust Putiniga kasutada Trumpi painutamiseks (5)

Berit Nuka
, toimetaja
Copy
Tippkohtumise lõpetuseks nautisid Põhja-Korea liider Kim Jong-un (vasakul) ja Venemaa president Vladimir Putin vene köögi parimaid palasid: laual olid näiteks hirvepelmeenid, borš ja ahjuõunasorbett.
Tippkohtumise lõpetuseks nautisid Põhja-Korea liider Kim Jong-un (vasakul) ja Venemaa president Vladimir Putin vene köögi parimaid palasid: laual olid näiteks hirvepelmeenid, borš ja ahjuõunasorbett. Foto: Valery Sharifulin/TASS/Scanpix

Pärast seda, kui Põhja-Korea liidri Kim Jong-uni ja Ameerika Ühendriikide riigipea Donald Trumpi suhted hapuks läksid, otsib Kim uut suurjõudu, kes võiks teda toetada sanktsioonide leevendamise küsimuses. Osa ekspertide hinnangul oli tema eilne kokkusaamine Venemaa presidendi Vladimir Putiniga mõeldud ärgitama Trumpi administratsiooni oma poliitikat pehmendama.

Põhja-Korea valitsus on teatanud ÜRO-le, et riiki võib oodata tänavu ees toidupuudus, mistap soovis Kim tõenäoliselt kindlustada, et Moskva jätkaks riigi toetamist. Viimastel aastatel on Venemaa Kremli kinnitusel andnud Põhja-Koreale 25 miljoni dollari väärtuses toiduabi ning alles märtsis saatis naaberriiki 2000 tonni nisu, teatas TASS.

Samuti loodavad riigid sanktsioonide leevendamise korral teha tihedamat majanduskoostööd. Venemaa tahaks ligipääsu Põhja-Korea maavaradele, eriti haruldastele metallidele, Põhja-Korea aga igatseb naabri elektrit ja Vene investeeringuid vananenud tehastesse, raudteedesse ja muusse taristusse.

Mõistagi arutasid riigijuhid ka Põhja-Korea tuumaprogrammiga seonduvat. Putini sõnul toetab Venemaa nii nagu Ameerika Ühendriigidki püüdeid leevendada pingeid Korea poolsaarel ja hoida ära tuumakonflikte.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles