Suur eksitus hukkunute loendusel: Sri Lanka tapatalgute ohvrite arv langetati 253-le (7)

Copy
Leinav Sri Lanka mees.
Leinav Sri Lanka mees. Foto: ATHIT PERAWONGMETHA / REUTERS

Sri Lanka võimud vähendasid ülestõusmispühade ajal toime pandud tapatalgute ohvrite arvu 359-lt 253-le, põhjendades seda asjaoluga, et osa rängalt moonutatud surnukehi loendati topelt. 

Tervishoiuministeeriumi eksperdid lõpetasid kõik lahkamised neljapäeva hilisõhtuks, tõdedes, et osa rünnakutes hukkunuid loeti kokku enam kui üks kord. 

Politsei avaldatud ametlikku ohvrite arvu langetati pärast lahkamisi ja DNA uuringuid, on öeldud ministeeriumi avalduses. 

«Paljud ohvritest olid rängalt moonutatud, et seal esines topeltlugemist,» kirjutati ministeeriumi avalduses.

Hoolimata ohvrite arvu vähenemisest on sellest hoolimata tegemist kõige ohvriterohkema rünnakuga pärast kodusõja lõppu aastakümme tagasi.

Tervishoiuministeeriumi andmetel vajas meedikute abi 485 viga saanud inimest, kuid neljapäeva õhtuse seisuga viibis neid haiglas vaid 149, sest teised olid lastud kodusele ravile.

Kõik Sri Lanka katoliku kirikud jäävad kuni julgeolekuolukorra paranemiseni suletuks ja jumalateenistusi ei toimu, teatas kõrge vaimulik varem päeval uudisteagentuurile AFP.

«Julgeolekujõudude soovitusel hoiame kõik kirikud kinni,» ütles vaimulik. «Ühtegi avalikku missat ei toimu kuni uue korralduseni.»

Sri Lankal ülestõusmispühade ajal üle 250 inimese surmanud enesetapupommarite enamik oli haritud ja pärit heal järjel perekonnast, ütles päev varem asekaitseminister.

Ründajad olid kahest äärmuslikust moslemirühmitusest lahku löönud liikmed, lisas ta. Sri Lanka ametnikud on seni süüdistanud rünnakute läbiviimises ühte rühmitust - Rahvuslikku Thowheeth Jama'athi (NTJ), ja öelnud, et nad said tuge välismaalt.

Nüüd ütles Wijewardene, et ründajad olid löönud lahku NTJ-ist ja veel ühest rühmitusest, millele ta viitas vaid lühendiga JMI.

«Nad on seisukohal, et islam saab olla selles riigis ainus religioon,» ütles asekaitseminister Ruwan Wijewardene ajakirjanikele.

Rünnakutega seoses on kinni peetud 60 inimest. Sri Lankale on appi tulnud USA Föderaalse Juurdlusbüroo (FBI) agendid ja sõjaväeametnikud.

Pühapäeval kärgatas mitmel pool Sri Lankas kaheksa pommiplahvatust. Ohvriterohkete rünnakute sihtmärkideks olid Colombos ja mujal asuvad hotellid ja kirikud.

Rünnakute eest võttis vastutuse islamiäärmuslik liikumine Islamiriik.

Kommentaarid (7)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles