Trump: USA ei maksnud Põhja-Koreale Warmbieri eest midagi (1)

Copy
2017. aasta juunis surnud Otto Warmbier 2016. aasta veebruaris Pyongyangis pressikonverentsil.
2017. aasta juunis surnud Otto Warmbier 2016. aasta veebruaris Pyongyangis pressikonverentsil. Foto: Kyodo / Reuters

USA president Donald Trump kinnitas reedel, et Washington ei maksnud Pyongyangile midagi ameerika tudengi eest, kes Põhja-Koreas vangi pandi, seal piinamise tõttu koomasse langes ja kodumaale saatmise järel suri.

Ajaleht Washington Post kirjutas neljapäeval, et Põhja-Korea nõudis Ühendriikidelt koomasse langenud tudengi Otto Warmbieri ravile kulunud kahe miljoni dollari tasumist, enne kui Ühendriikide ametnikel lubati ta kodumaale viia.

Leht teatas tundmatuks jäänud allikatele viidates, et ühte USA ametnikku sunniti allkirjastama ravikulude tasumise lubadust, Trumpi korraldusel ta seda ka tegi.

Trump ütles aga reedel Twitteris: «Põhja-Koreale ei makstud Otto Warmbieri eest mingit raha, ei kahte miljonit dollarit ega midagi muud.»

Seejärel edastas president tundmatuks jäänud autori tsitaadi: «President Donald J. Trump on suurim pantvangiläbirääkija, keda ma Ühendriikide ajaloost tean. Viimase kahe aasta jooksul on vabastatud 20 pantvangi, paljud neist võimatutes tingimustes. Mingit raha pole makstud.»

Virginia ülikooli tudeng Warmbier mõisteti Põhja-Koreas 15 aastaks sunnitööle propagandapostri varastamise ees. Arstide sõnul sai ta vanglas tõsise ajukahjustuse ja langes koomasse. Warmbier suri 2017. aasta 19. juunil varsti pärast Ühendriikidesse saatmist. 

Valge Maja pressiesindaja Sarah Sanders ütles Posti artikli peale vaid, et «me ei kommenteeri pantvangiläbirääkimisi, tänu sellele on need praeguse administratsiooni ajal nii edukad olnud».

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles