Astana-kõnelustel Süüria põhiseaduskomisjoni loomiseni ei jõutud

Copy
ÜRO Süüria eriesindaja Geir Pedersen reedel Nur-Sultanis Astana protsessi Süüria-teemalistel kõnelustel.
ÜRO Süüria eriesindaja Geir Pedersen reedel Nur-Sultanis Astana protsessi Süüria-teemalistel kõnelustel. Foto: Reuters / Scanpix

Kasahstani pealinnas Astanas lõppenud kahepäevastel kõnelustel Süüria olukorra üle ei jõutud veel kokkuleppele riigile uue põhiseaduse koostava põhiseaduskomisjoni moodustamises. 

Süüria relvarahu kolme tagajariigi - Türgi, Venemaa ja Iraani - ühisavalduses teatati, et kõnelustel arutati põhiseaduskomisjoni moodustamist ÜRO Süüria eriesindaja Geir Pederseniga, kuid lisati, et kokkuleppele jõudmiseks on vaja edasisi kõnelusi Genfis.  

Osapooled on pühendunud «põhiseaduskomisjoni võimalikult peatsele moodustamisele ja kokkukutsumisele Genfis ja eriesindaja jõupingutuse toetamisele», seisis avalduses. 

Põhiseaduskomisjoni tähtsus on eriti suur ÜRO jaoks, mis toetab Süüria sõjale süürlaste juhitud lahenduse leidmist. 

Venemaa teatas kõneluste järel optimistlikumas toonis, et põhiseaduskomisjoni osas on lahendada veel vaid mõni küsimus.

«Süüria põhiseaduskomisjoni kooskõlastamine on lõpusirgel,» ütles Vene presidendi eriesindaja Süüria küsimustes Aleksandr Lavrentjev Nur-Sultanis ajakirjanikele.

«Kui varem oli küllalt suur küsimustepakett, mis tuli veel kooskõlastada (et põhiseaduskomisjon kokku saada), siis praegu on jäänud vaid kaks-kolm küsimust,» märkis ta.

«Arvan, et hr Pederseniga õnnestub lahendada need küsimused lausa lähiajal. Loodame väga selle peale, seepärast kutsusime teda üles kiirendama tööd põhiseaduskomisjoni moodustamise kallal,» ütles Lavrentjev.

«Me võtsime tema kutse (Genfi) vastu. Tuleme sinna ja arutame sel, anname panuse asja, mida ta ajab poliitilise protsessi käivitamiseks,» lisas ta.

Ühisavalduses teatati ka, et juulis peetavas järgmises Astana-protsessi kõnelustevoorus osalemiseks said kutse ka Süüria naabrid Iraak ja Liibanon. 

ÜRO plaani järgi peaks komisjonis olema 150 liiget: 50 valib president Bashar al-Assadi režiim, 50 opositsioon ja 50 ÜRO. Viimane rühm koosneb tehnilistest ekspertidest ja kodanikuühiskonna esindajatest.

ÜRO eelmine Süüria eriesindaja Staffan de Mistura lootis põhiseaduskomisjoni moodustamisega lõpule jõuda eelmise aasta lõpuks, kuid protsess on jäänud venima. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles