Euroopa liberaalid kutsuvad üles mitte tunnustama Vene riigiduuma delegatsioone

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Guy Verhofstadt.
Guy Verhofstadt. Foto: SCANPIX

Euroopa Parlamendi liberaalide (ALDE) fraktsiooni kõneisik Venemaa küsimustes Kristiina Ojuland ja esimees Guy Verhofstadt tegid täna ühisavalduse, kus mõistsid hukka ebademokraatlike valimiste toimumise Venemaal.

«Valimistulemus peegeldab poliitilist kokkumängu tänapäeva Venemaal, kus valitsev eliit lubab rahvale vaid petlikku muljet mingisugusestki valikuvabadusest,» märkis Ojuland. «Euroopa Liit peab võtma vabade ja õiglaste valimiste mittetoimumise suhtes selge seisukoha, et julgustada Venemaa kodanikke nõudma inimõiguste ja kodanikuvabaduste austamist ning demokraatia ja õigusriigi põhimõtete järgimist.»

Verhofstadt selgitas, et Venemaa on pööranud demokraatiale selja. «Valimisi varjutas demokraatlike opositsioonierakondade mitteregistreerimine, ebaproportsionaalne meediakajastus ning labane suuremahuline valimispettus valitseva režiimi kasuks,» lausus Verhofstadt. «Lavastuslikud valimised röövivad riigiduumalt usaldusväärsuse ja seaduslikkuse.»

Ojuland ja Verhofstadt kutsusid üles riigiduuma delegatsiooni rahvusvahelistes parlamentaarsetes kogudes mitte tunnustama ning Euroopa Parlamenti vaagima edasisi suheteid Venemaaga.

ALDE fraktsioon nõuab järgmisel nädalal Strasbourgis toimuval Euroopa Parlamendi täiskogu istungil Venemaa küsimuse arutelu ELi kõrge esindaja Catherine Ashtoni kohalviibimisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles