Trump: USA ei kavatse järgida ÜRO relvakaubanduslepet

Copy
USA president Donald Trump relvakandjate ühenduses kõnet pidamas.
USA president Donald Trump relvakandjate ühenduses kõnet pidamas. Foto: AFP / Scanpix

USA presidendi Donald Trumpi sõnul ei kavatse Ühendriigid järgida ÜRO lepet, mille sihiks on reguleerida rahvusvahelist relvakaubandust.

Presidendi hinnangul on lepe ekslik ja rikub USA suveräänsust. 

Trump märkis reedel, et senat ei ole kunagi 2013. aasta relvakaubanduslepet ratifitseerinud, ning kuigi tema eelkäija Barack Obama sellele oma heakskiidu andis, tema seda ei ratifitseeri.

«Me ei loovuta Ameerika suveräänsust kellelegi,» ütles Trump oma kõnes rahvusliku relvakandjate ühenduse (NRA) aastakonverentsil Indianapolises. 

«Me ei luba kunagi bürokraatidel trampida teie teise paranduse vabadusel,» kuulutas ta, viidates põhiseaduses sätestatud relvakandmisõigusele.

«Ja seepärast ei kavatse ka minu administratsioon kunagi ratifitseerida ÜRO relvakaubanduslepet.»

Trump nimetas lepet sügavalt ekslikuks ja lubas, et Ühendriigid võtavad oma allkirja sellelt tagasi. 

2014. aasta detsembris jõustunud relvakaubandusleppe eesmärgiks oli reguleerida relvade voolu konfliktitsoonidesse. Lepe keelab muu hulgas tarnida relvi piiri taha, kui nende abil võidakse rikkuda inimõigusi või rünnata tsiviilelanikke.

Relvakaubandust ei reguleerinud antud lepingu sõlmimiseni ükski üleilmne kokkulepe. Viimane globaalne lepe relvastuskontrolli valdkonnas oli tuumarelvakatsetuste üldise keelustamise leping 1996. aastal, mis pole aga seni jõustunud.

Rahvusvahelise relvakaubanduslepingu ettevalmistusi alustati ÜRO-s 2006. aastal, aga selle idee pärineb 1997. aastast Costa Rica endiselt presidendilt ja Nobeli preemia laureaadilt Óscar Ariaselt. Lepe töötati välja ÜRO diplomaatilisel konverentsil 2.-27. juulil 2012 ja läbirääkimiste lõppvoorus 18.-28. märtsil 2013.

Kui leppe allkirjastas algselt 130 riiki, siis vaid 101 ratifitseeris selle. Suurriikidest olid leppega ühinejate seas Prantsusmaa, Saksamaa ja Ühendkuningriik. 

Maailma suurimad relvatootjad -- USA, Hiina ja Venemaa lepinguga ei liitunud. 

Valge Maja avalduse kohaselt ei lahenda lepe vastutustundetute relvatarnete probleemi ja «loob platvormi nendele, kes soovivad piirata meie võimet müüa relvi meie liitlastele ja partneritele». 

Valge Maja sõnul ei ole Ühendriikidele seda vastutustundliku relvakaubanduse ajamiseks vaja. 

Trump pidas NRA-s kõne kolmandat aastat järjest. Ta lubas ühingu liikmeile võidelda relvaõiguste eest ning veenis neid teda tuleval aastal tagasi presidendiks valima. 

Asepresident Mike Pence kinnitas omalt poolt, et Trumpi administratsiooni ajal ei võta keegi nende relvi. Pence'i sõnu tervitati ovatsioonidega. 

Vaatlejate hinnangul on see relvalobi organisatsioon siiski madalseisus, mille põhjuseks on sisevõitlused, finantsprobleemid ja muutused avaliku arvamuse hoiakutes, mida omakorda on mõjutanud rida ohvriterohkeid massitulistamisi. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles