Brasiilia ekspresidendi sõnul juhib riiki kamp hullumeelseid (1)

Copy
Brasiila ekspresident  Luiz Inacio Lula da Silva.
Brasiila ekspresident Luiz Inacio Lula da Silva. Foto: AFP / Scanpix

Brasiiliat juhib kamp hullumeelseid, ütles endine president Luiz Inacio Lula da Silva eile oma esimeses intervjuus vanglast, kus ta kannab pea üheksa aasta pikkust karistust.

Vasakpoolne eksriigipea (73) kordas oma süütust ning ütles ajalehtedele El País ja Folha de S.Paulo, et tema kinnisideeks on rebida maskid neilt, kes on tema süüdimõistmise taga.

«Ma tean väga hästi, milline koht ajaloos on varutud mulle. Ja tean ka, kes saavad olema prügikastis,» märkis Lula, kes näis Hispaania ajalehe El País Brasiilia versiooni videos ülimalt karismaatiline. 

Tegemist on esimese Lula usutlusega pärast tema vahistamist mullu aprillis. 

«Ei saa olla nii, et seda riiki juhib kamp hullumeelseid .... see riik ei ole seda ära teeninud ja eelkõige ei ole rahvas seda ära teeninud,» vahendas Folha de S. Paulo Lula sõnu president Jair Bolsonaro parempopulistliku valitsuse kohta. 

Bolsonaro astus ametisse jaanuaris, olles valimistel edestanud Töölispartei esindajat Fernando Haddadi, kes asendas kandideerimiskeelu saanud Lulat.

Lula mõisteti süüdi osana operatsioonist Autopesu -- ulatuslikust korruptsioonijuurdlusest, mis on seotud riikliku naftafirmaga Petrobras. 

Kuid Lula ise on algusest saadik väitnud, et süüdimõistmine oli poliitiliselt motiveeritud ja mõeldud takistama tema võimalikku naasmist riigipea ametisse.

Sel nädalal vähendas apellatsioonikohus tema 12-aastast karistust kaheksale aastale ja 10 kuule. 

Otsus võib tähendada, et ekspresident pääseb hiljem sel aastal «poolavatud» vanglasse. 

Lula on edasi kaevanud ka teise, pea 13 aasta pikkuse karistuse, mis talle määrati veebruaris.

Ka see kohtuasi oli seotud Petrobrasiga. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles