Belgia sai lõpuks uue valitsuse

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Belgia uus peaminister Elio Di Rupo
Belgia uus peaminister Elio Di Rupo Foto: SCANPIX

Belgia sai eile hilisõhtul pärast pooleteise aasta pikkust «käeväänamist» lõpuks uue valitsuse.

Peaministriks sai sotsialist Elio Di Rupo, edastab AFP.

Belgia kuningas Albert II nimetas ametisse valitsuse, mille koosseisus on kuue partei esindajad.

Belgia uude valitsuse kuuluvad veel rahandusminister Steven Vanackere, välisminister Didier Reynders, majandusminister Johan Vande Lanotte, sotsiaaltoetuste minister Vincent Van Quickenborne, siseminister Joelle Milquet, sotsiaal- ja tervishoiuminister Laurette Onkelinx, põllumajandusminister Sabine Laruelle, kaitseminister Pieter De Crem, ettevõtluse, teaduspoliitika ja arengukoostöö minister Paul Magnette, justiitsiminister Annemie Turtelboom, rahandusminister Olivier Chastel ning tööminister Monica De Coninck.

Kuninga kantselei avaldas sellekohase teate.

Belgia oli valitsuseta rekordilised poolteist aastat. Kuna Belgia majanduslik seis näitab halvenemise märke, siis kiirustati lõpuks valitsuse moodustamisega.

Di Rupost saab Belgias üle 30 aasta esimene prantsusekeelne peaminister.

Kakskeelse Belgia viimase aja valitsused on olnud pidevas kriisis keeleliste ja majanduslike erimeelsuste tõttu.

Flaamikeelne Flandria nõuab suuremat otsustusõigust, seda eriti rahakasutuse osas. Samas on Flandria olnud alati jõukam kui prantsusekeelne Valloonia.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles