Xi: Hiina soovib taristuprojekti laiendada (2)

Copy
Hiina president Xi Jinping Vöönd ja Tee tippkohtumise istungil Pekingis.
Hiina president Xi Jinping Vöönd ja Tee tippkohtumise istungil Pekingis. Foto: AFP / Scanpix

Hiina president Xi Jinping kutsus laupäeval uusi riike ühinema Hiina Vöönd ja Tee taristuprojektiga, millest Washington kardab Pekingi strateegilise mõju laienemist. 

Xi kinnitas kahepäevasel foorumil, millest võtavad osa mitmekümne riigi esindajad, teiste seas Vene president Vladimir Putin, et Hiina teeb initsiatiivi arendamisel koostööd rahvusvaheliste organisatsioonidega ning avab projektid, kus seni on ülekaalus Hiina riigifirmad, era- ja välisettevõtetele. 

Foorumilt jäi eemale seda edevusprojektiks nimetanud USA.

«Me oleme pühendunud avatud, puhtale ja rohelisele arengule ja lükkame tagasi protektsionismi,» lausus Xi ka uueks Siiditeeks hüütava algatuse järjekorras teisel tippkohtumisel.

«Peame õhutama veelgi enamate riikide ja ettevõtete osalemist Vööndi ja Tee koostöös ja tänavune foorum saadab selles suunas selge sõnumi,» ütles Xi foorumil. 

Hiina presidendi sõnul on algatuse projektide peamised vedurid ettevõtted, projektide puhul rakendatakse turupõhimõtteid ja valitsustele jääb toetav roll.

«See muudab projektid jätkusuutlikumaks ja loob välisinvestoritele ausa ja mittediskrimineeriva keskkonna,» sõnas ta.

Äriliidrid allkirjastasid foorumi kõrvalüritusel 64 miljardi USA dollari väärtuses lepinguid, ütles Xi üksikasju avaldamata.

Ühendriigid, Jaapan ja India kardavad, et Pekingi algatus vähendab nende strateegilist mõju. Sellest hoolimata kinnitas president Putin reedel, et Hiina algatus sobib Moskva plaaniga luua oma kolme naabriga ühisturg. 

Foorum korraldati esimest korda 2017. aasta mais. Tänavu võtab sellest osa 37 liidrit ja kokku 5000 esindajat 150 riigist. 

Hiina algatuse «Üks vöönd, üks tee» eesmärk on luua lennujaamade, teede, sadamate ja energiaprojektide rajamisega uusi kaubandusteid ja siduda seeläbi eri mandrid ühtseks kaubandusruumiks. 

Kriitikute sõnul on algatuse eesmärk laiendada Hiina mõjuvõimu ning seda iseloomustavad läbipaistmatud tehingud, madalad keskkonnanõuded ja arengumaade võlalõksu paiskamine.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles