Sudaani opositsioon: Bashiri kukutamine ei olnud sõjaline riigipööre

Copy
Sudaani opositsioonijuht Sadiq al-Mahdi 25. aprillil pealinnas Hartumis uudisteagentuurile Reuters intervjuud andmas.
Sudaani opositsioonijuht Sadiq al-Mahdi 25. aprillil pealinnas Hartumis uudisteagentuurile Reuters intervjuud andmas. Foto: Reuters / Scanpix

Sudaani opositsioonijuht Sadiq al-Mahdi ütles laupäeval, et veteranpresident Omar al-Bashiri kukutamine sõjaväe käe läbi ei olnud sõjaline riigipööre.

«Me peame rõhutama, et see, mis juhtus Sudaanis, ei olnud sõjaline riigipööre...vaid relvajõudude asumine rahva nõudmiste taha,» lausus Mahdi ajakirjanikele.

Opositsioonijuht ütles ka, et Sudaan peab liituma viivitamatult Rahvusvahelise Kriminaalkohtuga (ICC), mis on esitanud Bashirile süüdistuse genotsiidis ja sõjakuritegudes.

«Praegu ei ole mingit vastuseisu meie nõudmisele (ICC-ga liituda) ja me peaksime otsekohe seda tegema,» lausus Mahdi.

Tema sõnul tuleks seda teha kooskõlastatult ajutiselt riiki valitseva sõjalise nõukoguga.

Sudaani relvajõud kukutasid Bashiri 11. aprillil pärast pea neli kuud kestnud üleriigilisi proteste tema karmikäelise võimu vastu. Protestid vallandas detsembris valitsuse otsus kolmekordistada leiva hinda. 

Sõjaline nõukogu teatas pärast Bashiri kukutamist meeleavaldajate meelehärmiks, et jääb võimule kaheks aastaks. 

Protestijate juhid ja valitsev sõjaväenõukogu on pärast president Bashiri kukutamist mitu korda tulemusteta kohtunud. Sel nädalal otsustasid pooled edasiliikumise kaardistamiseks moodustada ühiskomisjoni. 

Protestide organiseerijaid, opositsiooni ja mässuliste rühmitusi koondav Vabaduse ja Muutuste Liit on jätkanud pärast Bashiri kukutamist massimeeleavaldusi tsiviilvõimule ülemineku nõudmiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles