President: LAV-i rahvas ei ole 25 aastat pärast apartheidi veel vaba (1)

Copy
Valgete farmerite ning farmide ülevõtjate vastasseis LAV-s.
Valgete farmerite ning farmide ülevõtjate vastasseis LAV-s. Foto: maxpark

Lõuna-Aafrika Vabariigi elanikud ei ole veerand sajandit pärast apartheidirežiimi lõppu endiselt vabad, sest paljud inimesed on vaesuslõksus, ütles president Cyril Ramaphosa laupäeval.

Ramaphosa pidas LAV-i lõunaosas Makhandas kõne päeval, mil möödub 25 aastat esimeste demokraatlike valimiste korraldamisest riigis, milles said osaleda ka riigis enamuse moodustavad mustanahalised. 27. aprilli tuntakse LAV-is Vabaduse päevana.

Valimised tegid lõpu kolm sajandit kestnud valgete ülemvõimule ja alates 1948. aastast riigis kehtinud rassieraldusrežiimile.

«Me ei saa olla vabade inimeste riik, kui nii paljud elavad endiselt vaesuses,» lausus president.

«Me ei saa olla vabade inimeste riik, kui nii paljud elavad ilma piisava toiduta, korraliku peavarjuta, ilma ligipääsuta kvaliteetsele tervishoiule, ilma elatise teenimise vahenditeta,» lausus Ramaphosa.

«Me ei saa olla vabade inimeste riik, kui vaestele mõeldud rahaeraldised raisatakse, kaotatakse või varastatakse ära, kui meie riigis esineb endiselt korruptsiooni,» ütles ta.

Ramaphosa sõnul võitlesid ühise eesmärgi taha koondunud LAV-i elanikud üheskoos apartheidiga ja võitsid.

President lisas aga, et LAV on endiselt suure ebavõrdsusega riik. «Rikaste ja vaeste ning töötavate ja töötute vahel laiutavad suured lõhed.»

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles