Zelenskõi pakub Kremli võimu all kannatajatele Ukraina kodakondsust (1)

Copy
Ukraina presidendiks valitud Volodõmõr Zelenskõi.
Ukraina presidendiks valitud Volodõmõr Zelenskõi. Foto: Valentyn Ogirenko / Reuters / Scanpix

Ukraina presidendiks valitud Volodõmõr Zelenskõi lubab vastukaaluks Vene presidendi Vladimir Putini plaanile anda ukrainlastele lihtsustatud korras Vene passe pakkuda Ukraina kodakondsust venelastele, kes kannatavad Kremli võimu all.

Putin ütles eile, et Moskva kaalub plaani lihtsustada kõigile ukrainlastele Venemaa kodakondsuse saamist. Varem sel nädalal lubas ta seda isehakanud Donetski ja Luganski rahvavabariigi elanikele.

Meelelahutaja Zelenskõi reageeris Putini pakkumisele eile Facebooki postituses.

«Me teame väga hästi, mida Vene pass annab,» ütles ta, nimetades «õigust saada vahistatud rahumeelse meeleavalduse eest» ja «õigust mitte omada vabu ja konkurentsiga valimisi».

Zelenskõi lubas anda «kodakondsuse kõikide rahvaste esindajatele, kes kannatavad autoritaarsete või korrumpeerunud režiimide tõttu».

«Kuid ennekõike Vene rahvale, kes kannatab kõige rohkem,» ütles ta.

Üks erinevus Ukraina ja Venemaa vahel on see, et «meil, ukrainlastel on sõnavabadus, meediavabadus ja internetivabadus», märkis ta.

Putin ei ole Zelenskõid valimisvõidu puhul õnnitlenud, kuid ütles, et on valmis pidama Ukraina uue juhtkonnaga kõnelusi ning tahab «mõista» meelelahutaja seisukohti Donbassi konflikti osas.

Zelenskõi hoiatas oma Facebooki postituses Venemaad, et see ei kõneleks Ukrainaga «ähvarduste või sõjalise või majandusliku surve keeles».

Ta on varem kutsunud suurendama rahvusvahelisi sanktsioone Moskva vastu vastuseks Putini seadlusele anda Donbassi separatistidele lihtsustatud korras, kolme kuu jooksul Venemaa kodakondsus.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles