Iraan lubab pingete kasvamise korral sulgeda Hormuzi väina

Copy
Iraani kindralstaabi ülem Mohammad Bagheri.
Iraani kindralstaabi ülem Mohammad Bagheri. Foto: SANA HANDOUT / EPA / Scanpix

Iraani kindralstaabi ülem hoiatas täna, et Teheran võib sulgeda laevaliiklusele strateegiliselt tähtsa Hormuzi väina, kui islamivabariik seisab silmitsi suureneva vaenulikkusega, edastas uudisteagentuur ISNA.

«Me ei poolda Hormuzi väina sulgemist, kuid kui vaenlaste vaenulikkus kasvab, siis oleme selleks suutelised,» ütles kindralstaabi ülem Mohammad Bagheri ISNA-le.

«Samuti, kui meie nafta ei liigu läbi selle väina, siis kindlasti ka teiste riikide nafta ei läbi seda,» lisas ta.

Washington teatas esmaspäeval avalduses, et hakkab rakendama sanktsioone selliste riikide nagu Hiina, India ja Türgi vastu, mis ostavad Iraani naftat.

USA tegi kuuele riigile pooleks aastaks erandi, kui Washington kehtestas mullu novembris Iraanile uuesti sanktsioonid pärast lahkumist 2015. aastal Iraani ja maailma juhtriikide vahel sõlmitud tuumaleppest.

Iraani ametnikud on korduvalt hoiatanud, et islamivabariik võib sulgeda Hormuzi väina, mille kaudu kulgeb eluliselt tähtis rahvusvaheline laevatee, kui tema riiklikud huvid või julgeolek satub ohtu.

«Me usume, et Iraan jätkab oma nafta müümist ja kasutab Hormuzi väina. Kuid kui USA rakendab hullumeelse meetme ja üritab meid takistada selle tegemisel, siis peaks ta olema valmis tagajärgedeks,» ütles Iraani välisminister Javad Zarif kolmapäeval.

«See on meie eluliselt tähtis riiklik julgeolekuhuvi, et Pärsia laht jääks avatuks, et Hormuzi väin jääks avatuks. Me oleme teinud seda minevikus ja teeme seda tulevikus,» ütles Zarif.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles