Obama senatikoha müüki pannud ekskuberner mõisteti vangi

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rod Blagojevich.
Rod Blagojevich. Foto: SCANPIX

USA kohus mõistis Barack Obamast vabaks jäänud senatikoha enampakkumisele pannud endise Illinoisi osariigi kuberneri Rod Blagojevichi eile 14 aastaks vangi.

Prokuratuur nõudis 54-aastasele Blagojevichile maksimaalset 20-aastast vanglakaristust, kuid kohus piirdus kuus aastat lühema karistusajaga. Ka tuleb juunis 17 korruptsiooniga seotud kuriteopunktis süüdi mõistetud Blagojevichil tasuda 20 000 dollari (ligi 15 000 euro) suurune rahatrahv, vahendas BBC.

«Minu elu on rikutud, vähemalt praegu,» ütles Blagojevich. «Minu poliitiline karjäär on läbi. Ma ei saa enam töötada juristina. Me ei saa endale lubada maja, kus me elame ja me proovime seda müüa,» lisas Blagojevich, kes tõenäoliselt kaebab kohtuotsuse edasi.

Võimud pidasid korruptsioonis kahtlustatava Blagojevichi kinni 2008. aasta detsembris, kui ta töötas Illinoisi osariigi kubernerina.  

Vastavalt seadustele lasus kuberner Blagojevichil kohustus nimetada samal aastal Ühendriikide presidendiks valitud Obama asemel ametisse uus senaator. Kohtu kinnitusel püüdis Blagojevich vaba senaatorikohta vahetada või müüa, et sellega endale kasu teenida.

Illinoisi senat peatas korruptsioonisüüdistusega Blagojevichi volitused 2009. aasta jaanuaris ja määras talle eluaegse poliitikas osalemise keelu. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles