Sarkozy sõnul lepib Iisrael rahuplaaniga

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prantsusmaa president Nicolas Sarkozy uusaastapöördumist tegemas.
Prantsusmaa president Nicolas Sarkozy uusaastapöördumist tegemas. Foto: AP / Scanpix

Prantsusmaa president Nicolas Sarkozy teatas täna pärastlõunal, et Iisrael ja Palestiina Omavalitsus on nõustunud plaaniga relvarahu kehtestamiseks Gaza tsoonis, ent esialgu pole seda ametlikult kinnitanud. Iisrael ja Hamas jätkavad ettepaneku kaalumist.


Sarkozy kantseleist teatati, et presidenti rõõmustab eile õhtul Sharm el-Sheikhis avalikustatud «Prantsuse-Egiptuse plaani» vastuvõtmine Iisraelis ja Palestiina Omavalitsuses ning ta kutsub seda ellu viima nii pea kui võimalik, vahendasid AFP ja Reuters. Plaani avalikustas eile egiptuse riigipea Hosni Mubarak.

Iisrael omalt poolt küll tervitas seda plaani, ent ei kiitnud siiski ametlikult heaks oma sõjalise kampaania lõpetamist. «Me ei näe lähipäevil operatsiooni lõppu. Me peame veel uurima Egiptuse ettepaneku detaile,» ütles AFP andmetel üks kõrge juudiriigi kaitseametnik.

Sarkozy avaldus oli ilmselt mõeldud Iisraeli otsustajate kiiremaks kaasatõmbamiseks. Iisraeli valitsus teatas veidi varem, et tervitab algatust, mille sihiks on lõpetada võitlus Hamasi kontrolli all oleval Gaza maakitsusel.

Pressiesindaja sõnul tänab juudiriik presidente nende pingutuste eest leida lahendus, kuidas lõpetada seal terroristlikku tegevust ja peatada relvade salakaubavedu Egiptusest.

Hamas lubas samuti uurida algatust, millega üritatakse taastada detsembri lõpus katkenud relvarahu ning tugevdada kontrolli relvade salakaubaveo takistamiseks. Plaanis kutsuti vaenupooli viivitamatule vaherahule kindlaks ajaperioodiks, et lasta Gazasse viia humanitaarabi.

Iisrael nõustuski avama ka «humanitaarkoridori» suletud tsooni, et aidata Gaza tsiviilelanikkonda, ning peatada iga päev kolmeks tunniks õhurünnakud, et võimaldada abi ohutult laiali jagada. Hamas teatas hiljem, et peatab sellistel hetkedel ka oma raketirünnakud juudiriigi aladele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles