California tulistaja: juudid ei jätnud mulle teist võimalust

Copy
California tulistamises haavata saanud rabi Yisroel Goldstein.
California tulistamises haavata saanud rabi Yisroel Goldstein. Foto: Denis Poroy / AP / Scanpix

California sünagoogis laupäeval ühe inimese tapnud ja kolme vigastanud 19-aastane John Earnest oli vaikne ja tubli õpilane, kes armastas klaverimängu. Internetis avaldatud manifest avaldab aga nooruki sügava juudivastase viha.

Enne laupäevaseid sündmusi tunti John T. Earnesti vaikse ja eduka õpilasena, kes külastas perekonnaga regulaarselt Escondido presbüteri kirikut. Earnesti isa on ka üks kirikuvanematest.

Pühapäeval rabas aga kohalikku kogudust teade – perekonnaga kirikus käinud Earnest oli vahistatud sünagoogis ühe inimese tapmise ja kolme haavamise eest.

Lisaks seostatakse teda enne rünnakut internetti postitatud manifestiga, kus autor ülistab massitulistajaid, haub plaani juutide tapmiseks ja tsiteerib ohtralt pühakirja.

«Ma ei taha, et ma peaksin juute tapma,» seisab 8chani keskkonda postitatud tekstis, «kuid nad ei jäta meile teist võimalust. Ma olen lihtsalt tavaline kutt, kes tahtis rajada pere, aidata ja ravitseda inimesi ja mängida klaverit.»

John Earnesti nime alt avaldatud tekst jätkub agressiivse vihakõne ja Adolf Hitleri ülistamisega. Autor palub sarkastiliselt, et teda nimetetataks valgete ülemvõimu pooldajaks ja antisemiidiks.

Lisaks märgib autor, et sai inspiratsiooni Uus-Meremaal Chistchurchi mošeedes 50 inimest tapnud Brenton Tarrantist ja Pittsburghi sünagoogis 11 inimelu nõudnud tulistamisest. Teksti autor võtab vastutuse ka Escondido mošee süütamise eest eelmisel kuul.

Koolikaaslased kirjeldavad Earnesti vaikse ja tubli õpilasena.

«Ma arvan, et kõik nägid teda väga häbelikuna. Ta mängis igal aastal talendikonkursil klaverit ja see oli täiesti vaimustav. Ta hoidis enamuse asjast omaette ja ausalt öeldes oli keeruline arvata, mida ta mõtles,» lausus Palini Ramnarayan, klassikaaslane Mt. Carmeli keskkoolist.

«Ta oli kodanikuõpetuse tunnis oma poliitiliste vaadete osas väga selge. Ta on range parempoolne konservatiiv, kes juhindub kristlikest väärtustest,» lisas Ramnarayan.

Earnesti teine klassikaaslane ja tema isa õpilane Owen Cruise oli hämmeldunud, kui kuulis arvatava ründaja nime. Cruise`i sõnul oli Earnest kõigiga sõbralik, kaasa arvatud keskkooli juudipäritolu õpilastega.

«See ei kõla nagu John, keda ma tunnen või tundsin,» lausus Cruise arvatava ründaja poolt internetti postitatud vihakõnet täis kirja kohta. «See kõlab nagu keegi oleks ajupestud valede inimestega suhtlemise tõttu.»

Earnesti koguduse vanem Gerrit Groenewold meenutab, et üritas noorukiga korduvalt rääkida. «Ma üritasin Johniga mitmel korral rääkida, kuid ta ei öelnud kunagi midagi,» lausus Groenewold. «Ma arvan, et ei ole hea, kui keegi on nii vaikne.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles