Kataloonia eksjuhil Puigdemontil keelati eurovalimistel osaleda

Copy
Carlos Puidgemonti pilt Saksa vangla väraval.
Carlos Puidgemonti pilt Saksa vangla väraval. Foto: AP/Scanpix

Hispaania valimiskomisjon keelas Euroopa Parlamendi valimistel kandideerida Kataloonia endisel presidendil Carles Puigdemontil, kes pärast 2017. aasta lahkulöömiskatset Hispaaniast põgenes.

Erakond Koos Kataloonia Eest (Junts per Catalunya) süüdistas täna valimiskomisjoni katses Puigdemonti «vaigistada ja kõrvale lükata, et ta ei saaks selgitada, mida ta Euroopa institutsioonide südames esindab».

Komisjon keelas valimistel osalemise ka Kataloonia regionaalvalitsuse endisel liikmel Toni Comínil, kes on praegu vabatahtlikus eksiilis Belgias, ning teisel Hispaaniast pagenud eksministril Clara Ponsatíl.

Uudisteagentuur AFP võttis komisjoniga ühendust, kuid selle liikmetelt kommentaari ei saanud.

Puigdemont, Comín ja Ponsatí olid seotud püüdlustega korraldada 2017. aasta oktoobril toimunud iseseisvusreferendum, mille kohus oli ära keelanud.

Referendum läitis Hispaania viimaste aastakümnete sügavaima kriisi.

Rahvahääletusele järgnes üürikeseks jäänud iseseisvusdeklaratsioon. Seejärel võttis tollane peaminister Mariano Rajoy Kataloonia keskvõimu kontrolli alla ja korraldas ennetähtaegsed valimised.

Nende sammude tõttu otsustasid Puigdemont ja mitmed teised katalaani poliitikud Hispaaniast põgeneda.

Hispaaniasse jäänud Kataloonia iseseisvuslastest liidrid on nüüd Madridis kohtu all rolli eest, mis nad riigist lahkulöömise katses etendasid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles