Jaapani keiser Akihito annab trooni üle oma pojale Naruhitole

Copy
Jaapani keiser Akihito ja keisrinna Michiko.
Jaapani keiser Akihito ja keisrinna Michiko. Foto: POOL / Reuters / SCANPIX

Esimest korda rohkem kui 200 aasta jooksul loobub Jaapani keiser troonist, seades sellele oma poja ja juhatades sisse uue ajastu maailma vanimas monarhias.

Keiser Akihito annab krüsanteemtrooni täna üle oma vanimale pojale, 59-aastasele kroonprintsile Naruhitole, kellest saab uus keiser homme, 1. mail.

Sellega algab uus keiserlik ajastu «reiwa», mis tähendab «ilusat harmooniat».

Ajalooline sündmus annab jaapanlastele enneolematu 10-päevase puhkuse, kuna uue keisri võimuletulekut tähistavale pühale järgneb traditsiooniline «kuldne nädal».

Täna täpselt kell 17 (kell 11 Eesti aja järgi) astub 85-aastane Akihito ametlikult tagasi 10-minutilise tseremooniaga «matsu-no-ma», mis korraldatakse keisripalees.

Naruhitost saab keiser südaööl ja homme hommikul kell 10:30 aset leidval teisel tseremoonial antakse talle üle keiserlikud kroonijuveelid.

Seejärel esineb Naruhito oma esimese kõnega Jaapani keisrina.

Jaapanlaste seas populaarne Akihito šokeeris riiki 2016. aastal, kui ta teatas, et soovib troonist loobuda kõrge vanuse ja terviseprobleemide tõttu.

Keisri roll on Jaapanis tundlik küsimus pärast Akihito isa Hirohito nimel eelmise sajandi algupoolel Vaikse ookeani piirkonnas korraldatud vallutussõdu. Hirohito suri 1989. aastal.

Akihito on võtnud omaks kaasaegsema rolli riigi sümbolina pärast keisrivõimu olulist piiramist Teise maailmasõja järel. Eelmisi keisreid, kaasa arvatud Hirohitot, koheldi pooljumalana.

Jaapani pikas keiserlikus ajaloos on ka varem olnud troonist loobumisi, kuid viimati leidis see aset rohkem kui 200 aastat tagasi.

22. oktoobril korraldatakse suurejooneline troonitseremoonia, millest võtavad osa ka maailma liidrid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles