Muelleri uurimise kangeim kaitsja paneb ameti maha

Copy
Rod Rosensteini viimane tööpäev USA asejustiitsministrina on 11. mail.
Rod Rosensteini viimane tööpäev USA asejustiitsministrina on 11. mail. Foto: JOSHUA ROBERTS / Reuters / Scanpix

USA asejustiitsminister Rod Rosenstein, kes valis Robert Muelleri uurima president Dondald Trumpi kampaania Venemaa-kontakte ning kaitses järjekindlat eriuurija tööd, on otsustanud ameti maha panna.

Viimased kaks aastat Trumpi ja tema liitlaste teravaid rünnakuid talunud Rosensteini viimane tööpäev asejustiitsministrina on 11. mail.

«Ma olen teile tänulik võimaluse eest teenida, teie lahkuse ja huumorimeele eest, mida olete nii sageli näidanud eravestlustes ning eesmärkide eest, mille seadsite oma ametisse astumise kõnes: patriotism, ühtsus, turvalisus, haridus ja heaolu,» lausus Rosenstein Valgesse Majja saadetud kirjas.

Rosensteini lahkumine pole ootamatu, sest ta oli lubanud Muelleri uurimise lõppraporti avaldamise järel ameti maha panna. Tema järeltulijaks esitatud Jeffrey Rosen ootab, et senat ta ametisse kinnitaks.

54-aastane Rosenstein töötas justiitsiministeeriumis ligi 30 aastat, kuid sattus avalikkuse tähelepanu alla esimest korda siis, kui algatas uurimise Venemaa sekkumise osas USA valimistesse. Järelevalve uurimise üle läks Rosensteinile, kui selgus, et endine justiitsminister Jeff Sessions oli varjanud senati kuulamise käigus oma kohtumisi Vene ametnikega.

Pärast seda kui Trump vallandas toonas FBI direktori James Comey valis Rosenstein eriuurija Robert Muelleri kogu protsessi vedama.

Rosenstain oli pikalt Trumpi ja tema liitlaste pahameele sihtmärk, sest nende hinnangul oli uurimine nõiajaht, mida vedas Trumpi-vastaselt meelestatud justiitsministeerium. Ühel hetkel panid esindajatekoja konservatiivid isegi kokku materjali Rosenstaini ametist tagasikutsumiseks.

Oma lahkumisavalduses kaitses Rosenstein tehtud otsuseid ning kiitis justiitsiministeeriumi sõltumatust ja väärikust.

«Me rakendame seadusi ilma hirmu või soosinguta, sest usutavad tõendid pole erapoolikud ja tõde ei määra arvamusküsitlused,» lausus lahkuv asejustiitsminister. «Me eirame mööduvat tähelepanu hajutamist ning keskendume asjadele, mis tõesti loevad, sest püsivat vabariiki ei valitse uudisrütm.»

Veebruaris ametisse astunud justiitsminister William Barr avaldas Rosensteinile tänu pika karjääri eest ministeeriumis.

«Tema ministeeriumile pühendumisele ja tema professionaalsusele pole võrdväärset,» ütles Barr. «Oma väljapaistva valitsuskarjääri kestel on ta hallanud jõuliselt, väärikalt ja heatujuliselt paljusid keerulisi olukordi.»

Muelleri raport, mille toimetatud versioon avalikustati paari nädala eest, ei leidnud piisavalt tõendeid kinnitamaks, et Trump ja tema kampaania tegid Venemaaga salasobingu 2016. aasta presidendivalimistesse sekkumiseks. Muelleri järeldused selle osas, kas president takistas õigusemõistmist, olid ebaselged.

Kongressile esitatud raporti kokkuvõttes järeldasid Barr ja Rosenstein, et Trump pole toime pannud kuritegu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles