Banaaniprotest: poolakad avaldavad fruktiga meelt kunstitsensuuri vastu

Copy
Sajad inimesed kogunesid eile õhtul Poola rahvusgalerii juurde banaanidega avaldama meelt videokunstiteoste väljapanekust kõrvaldamise vastu.
Sajad inimesed kogunesid eile õhtul Poola rahvusgalerii juurde banaanidega avaldama meelt videokunstiteoste väljapanekust kõrvaldamise vastu. Foto: KACPER PEMPEL / REUTERS / Scanpix

Poola rahvusgalerii kõrvaldas väljapanekust moraalikaalutlustel videoinstallatsiooni, kus naine sööb banaani, mispeale puhkes sotsiaalmeeidas pahameeletorm tsensuuri vastu ning eile kogunesid ka sajad inimesed banaanidega Varssavisse muuseumi ette meelt avaldama.

Protestilaine lahvatas kui kunstimuuseumi uus juht Jerzy Miziołek käskis eelmisel nädalal väljapanekust kõrvaldada 1973. aastal Natalia LLi loodud videokunstiteose «Tarbijakunst», kus on näha noort naist söömas sensuaalselt banaani.

Miziołek põhjendas otsust uudisteportaalile Onet.pl sellega, et ta on vastu kunstiteoste näitamisele, mis võivad ärritada «tundlikke noori inimesi». Tema väitel olla külastajad teose esitlemise pärast kurtnud.

Kaadrid Poola kunstniku Natalia LLi teosest «Tarbijakunst» väljapanekul Moodsa Kunsti Keskuses Varssavis 2015. aastal.
Kaadrid Poola kunstniku Natalia LLi teosest «Tarbijakunst» väljapanekul Moodsa Kunsti Keskuses Varssavis 2015. aastal. Foto: Agencja Gazeta / Reuters / Scanpix

Lisaks kõrvaldati väljapanekust ka Katarzyna Kozyra 2005. aasta video, kus on näha naist, kes hoiab jalutusrihma otsas kahte koerteks rõivastatud neljakäpukil olevat meest.

«Teatud sooga seotud teemasid ei tohiks nii otseselt näidata,» ütles Miziołek Poola ajalehele Gazeta Wyborcza.

Eile väitis muuseumijuht, et videod pannakse uuesti välja 5. mail, kuid paljud pelgavad, et need ei jõua siiski tagasi ekspositsiooni, kuna galeriid ootab ees renoveerimine.

Miziołeki nimetas ametisse parempoolse Õiguse ja Õigluse (PiS) parteisse kuuluv kultuuriminister Piotr Glinski, kelle ametiajal on järjekindlalt kahandatud kunsti rahastamist ning vallandatud kunstitöötajaid, kes ei järgi erakonna põhimõtteid.

Kultuuriministeerium eitas, et on seotud kunstiteoste väljapanekust eemaldamisega, kuid samas käis Miziołek eelmisel nädalal ministeeriumi kutsel kõrgemate ametnikega vestlemas.

Eile õhtul muuseumi ees korraldatud meeleavaldusel poseerisid inimesed banaaniga ning sõid neid.

Sajad inimesed kogunesid eile õhtul Poola rahvusgalerii juurde banaanidega avaldama meelt videokunstiteoste väljapanekust kõrvaldamise vastu.
Sajad inimesed kogunesid eile õhtul Poola rahvusgalerii juurde banaanidega avaldama meelt videokunstiteoste väljapanekust kõrvaldamise vastu. Foto: Czarek Sokolowski / AP / Scanpix

Sotsiaalmeediasse on protestijad postitanud banaanidega pilte märksõnade #bananaselfie, #jesuisbanan ja #bananagate all.

«Me oleme vastu tsensuurile meie riigis, seda eriti kunstis,» rääkis AFP-le 25-aastane jurist Marta Syrewicz, kes osales samuti eilsel meeleavaldusel.

Näitleja Magdalena Cielecka postitas endast Instagrami pildi, kus ta hoiab banaani püstolina vastu pead. Ta selgitas AP-le, et on vastu igasugusele ideoloogilisele või poliitilisele piirangute seadmisele kunstis. «Kunstnik peab selleks, et luua, olema vaba,» toonitas ta.

Sügisel toimuvate parlamendivalimiste eel on PiS asunud tugevamalt rõhutama konservatiivset väärtuste tähtsust, pöörates palju tähele panu katoliiklusele ning tõrjudes vähemuste õiguste edendamist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles