Valgevene lükkas Skvernelise Astravetsi-ettepaneku tagasi

Copy
Valgevene peaminister Sjarhej Rumas (paremal) teisipäeval Jerevanis Armeenia peaministri Nikol Pašinjaniga kätlemas.
Valgevene peaminister Sjarhej Rumas (paremal) teisipäeval Jerevanis Armeenia peaministri Nikol Pašinjaniga kätlemas. Foto: TASS/Scanpix

Valgevene lükkas tagasi Leedu peaministri Saulius Skvernelise ettepaneku ehitada Astravetsi tuumajaam ümber gaasijaamaks. 

«Mis puudutab teie 7. märtsi kirjas kätkevat ettepanekut ehitada tuumajaama asemel gaasijaam, tahan teid teavitada, et tuumajaama ehitamine on lõppjärgus ja selle ümberehitamine gaasijaamaks ei ole ei tehniliselt ega majanduslikult otstarbekas,» seisis Valgevene vastuses. 

Rumas kutsus Leedut ühtlasi jätkama arutelu Astravetsi ja Leedu Ignalina tuumajaamast jäänud objektide tegevuse analüüsirühma loomise ja kiirgusseire süsteemi loomise üle. 

Valgevene ehitab Grodno oblastis Astravetsi linna lähedale tuumajaama, millel on kaks 1200 megavatise võimsusega energiablokki. Esimese energiabloki käikuandmine on kavandatud 2019. aasta novembrisse ja teisel 2020. aastasse.

Leedu on olnud Vilniusest 50 kilomeetri kaugusele Valgevenesse ehitatava tuumaelektrijaama häälekas vastane. Vilniuse väitel rikutakse seda ehitades nii ohutusnõudeid kui rahvusvahelisi norme. Minsk eitab rikkumisi.

Leedu peaminister tuli oma üllatava elektrijaama ümberehitamise plaaniga välja veebruari lõpus ja täpsustas seda märtsi algul. 

Valitsuse avalduses öeldakse, et kui Valgevene Astravetsi projektist loobuks, saaks rohkem kui 60 protsenti selle taristust kasutada gaasijaama tarbeks.

Kriitikute sõnul on Skvernelise ettepanek ebarealistlik nii tehniliselt kui poliitiliselt, ning on eelkõige seotud peaministri sooviga mais presidendiks kandideerida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles