Vene spioon üritas värvata Briti tippametnikke

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Briti politseinik vaata parlamendihoone suunas. Vene spioon püüdis värvata nii alamkojaliikmeid kui teisi kõrgeid riigiametnikke.
Briti politseinik vaata parlamendihoone suunas. Vene spioon püüdis värvata nii alamkojaliikmeid kui teisi kõrgeid riigiametnikke. Foto: SCANPIX

Suurbritannia saatis riigist välja Vene spiooni Mihhail Repini, kes Venemaa Londoni saatkonna töötajana üritas värvata kõrgeid riigiametnikke.

Briti eriteenistuse MI5 andmetel püüdis Vene välisluure (SVR) agent Repin värvata parlamendi alamkoja liikmeid, uurimiskeskuste töötajaid, Suurbritannia rahvusliku julgeoleku ja kaitseküsimustega tegelevaid ametnikke, kirjutab The Sunday Telegraph.

Repin püüdis kaks aastat hankida informatsiooni, mis võiks olla vajalik Venemaa välispoliitikale.
Ametlike dokumentide järgi oli ta saatkonna poliitikaosakonna kolmas sekretär.

Üks Repiniga kohtunud inglastest kirjeldas meest kui äärmiselt sõbralikku inimest, kel polnud inglise keelega mingeid probleeme. «Ma ei suuda uskuda, et ta on spioon. Ka seda, et ta on Venemaalt, sain teada hiljem.»

Repin saadeti Suurbritanniast välja juba detsembris 2010. Välisminister William Hague teatas tookord, et Venemaa saatkonnal paluti üks personali liige viia kodumaale tagasi, kuid mehe nime siis ei avalikustatud.

Venemaa vastas Briti ametivõimude otsusele selliselt, et saatis välja ühe Suurbritannia diplomaadi.

MI5 allika väitel pakuvad Vene eriteenistustele enim huvi Ameerika Ühendriigid, millele järgneb kohe Suurbritannia.

Briti julgeolekuteenistus MI5 oletab, et Suurbritannia on Venemaa luure jaoks «kõrgeim prioriteet» ja seda liidrirolli tõttu NATOs ning ELis. Lisaks arvatakse, et Venemaa Londoni saatkonnas töötab praegu diplomaatilise kaitse all 30-50 spiooni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles