Saksa neonatsidega seotud uurimises lisandus veel üks kahtlustatav

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rassismivastane meeleavaldus Berliinis 10. detsembril.
Rassismivastane meeleavaldus Berliinis 10. detsembril. Foto: SCANPIX

Saksa politseinikud võtsid seoses paremäärmuslaste mõrvaseeria uurimisega kinni veel ühe kahtlustatava.

Uurijad kahtlustavad, et Saksimaal täna hommikul oma kodust kinni võetud 36-aastane Matthias D. andis mitmeid välismaalt pärit inimesi mõrvanud neonatsist kolmikule peavarju.

Der Spiegeli andmetel on vahistatute arv kerkinud seitsmeni.

Paremäärmuslastele elamispinna pakkumises kahtlustatakse ka ühte Saksimaal elavat naist.
Der Spiegeli andmetel uurivad politseinikud piirkonnas kolme korterit, mille seas on Matthias D. ja neonatside aitamises kahtlustatava naise kodud.

Rühm neonatse võib olla seotud üheksa välismaalt pärit inimese ja ühe politseiniku tapmisega viimasel aastakümnel. Uurijad pääsesid arvatavate kurjategijate jälile, kui kaks kolmest liikmest leiti surnult.

Kui alguses uuriti juhtunut topeltenesetapuna, siis lahkamiste põhjal kerkis esile uus teooria. Saksa politsei peadirektor rääkis uudisteagentuurile DAPD, et arvatavasti tappis üks meestest oma sõbra ja sooritas seejärel enesetapu.

Rühma kolmas liige andis end pärast kaaslaste hukkumist ise politseile üles. Sellest alates on politseinikud otsinud inimesi, kes võisid paremäärmuslasi aidata.

Der Spiegeli andmetel on uuritud enam kui kümmet inimest, kellest mitmele on esitatud ka süüdistus.

Aastatel 2000-2007 aset leidnud mõrvaseeria avalikuks tulek on toonud kaasa terava kriitika politseinike tegevuse vastu. Ametnikke on kritiseeritud muu hulgas paremäärmuslaste ohu alahindamises. Skandaal on suurendanud nõudmisi keelata ära paremäärmuslik erakond NDP.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles