May tahab Brexiti-kõnelused Tööparteiga lõpule viia järgmisel nädalal

Copy
Briti peaminister Theresa May.
Briti peaminister Theresa May. Foto: Reuters/ScanPix

Parteiülesed kõnelused Brexiti kriisi lahendamiseks on lõpule jõudmas, vihjas täna Briti peaministri Theresa May valitsus, kohaliku meedia andmeil tahab May leppeni jõuda järgmise nädala keskpaigaks.

Ministrid jätkasid eile kõnelusi opositsiooni juhtiva Tööpartei kõrgete liikmetega.

Läbirääkimistega tahetakse lõpetada segadus Euroopa Liidust lahkumise ümber, mille valitsus on sunnitud kaks korda edasi lükkama.

«Eile õhtul peeti tõsiseid ja konstruktiivseid arutelusid ja me plaanime kõnelusi nüüd lähipäevadel jätkata,» ütles May pressiesindaja.

«Nüüd kavandatakse uusi läbirääkimisi, et viia see protsess lahenduseni,» lisas ta.

Sel nädalal ei ole teateid lepitusest oodata, sest neljapäeval korraldatakse kohalikud valimised. Kõneisik ütles aga, et edusamme tuleb teha võimalikult kiiresti.

Kohalik meedia vahendas, et valitsus plaanib jõuda järgmise nädala keskpaigaks otsuseni, kas kõnelused kannavad vilja või neist loobutakse.

May on viidanud, et kui lepe leiboristidega ei ole võimalik, siis palub ta parlamendil hääletada rea erinevate variantide üle.

Parlamendi alamkoda on novembris sõlmitud lahkumisleppe kolm korda tagasi lükanud ning välistanud ka kõik muud alternatiivsed lahendused.

May jõudis aprillis Euroopa Liidu liidritega leppeni lükata esialgu 29. märtsiks kavandatud Brexit edasi 31. oktoobrini. Peaminister loodab lahkuda blokist enne Euroopa Parlamendi valimiste algust 23. mail, et vältida neis osalemist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles