USA välisministri andmetel veenis Venemaa Madurot jääma (1)

Copy
USA välisminister Mike Pompeo.
USA välisminister Mike Pompeo. Foto: NICHOLAS KAMM / AFP

USA välisminister Mike Pompeo väitis telekanali CNN usutluses, et Venezuela president Nicolás Maduro oli teisipäeva hommikul valmis juba riigist lahkumiseks, kuid Venemaa ahvatles teda jääma.

"Ta oli minemas Havannasse," ütles Pompeo.

Venemaa on informatsiooni tagasi lükanud.

Venemaa välisministeeriumist öeldi telekanalile, et taolised väited ei pea paika ja tegemist on USA informatsioonisõjaga, milles kasutatakse osana ka valet.

Venemaa süüdistas teisipäeval Venezuela opositsiooniliidrit Juan Guaidód vägivalla õhutamises ja kutsus üles verevalamise vältimiseks läbirääkimisi pidama.

"Venezuela radikaalne opositsioon on taaskord pöördunud jõuliste vastasseisu meetodite poole," on öeldud Vene välisministeeriumi avalduses, milles süüdistatakse president Maduro vastaseid konflikti mahitamises.

"On tähtis ära hoida rahutusi ja verevalamist," märkis ministeerium, manitsedes konfliktipooli kõnelustele. 

Guaidó ärgitas teisipäeval ühes Caracase õhuväebaasis sõjaväelasi ülestõusule sotsialistliku valitsuse vastu, mis lubas omakorda  riigipöördekatse maha suruda.

Teisipäeva hommikul filmitud kolmeminutises videos ütleb Guaidó, et tänavatele tulevad sõdurid kaitseksid seeläbi põhiseadust. Ta ütles seda päev enne kavandatud valitsusvastast suurmeeleavaldust.

Guaidó pidas õhtul kõne, milles kutsus kolmapäeval kogu rahvast suurmeeleavaldusele. Opositsiooniliidri sõnul pole tegemist riigipöördega, vaid rahumeelse vastuhakuga. Guaidó väitel pole Madurol enam armee toetust.

Maduro omakorda tegi pärast seda pöördumise rahva poole, milles kinnitas, et Guaidó mäss on maha surutud ja riigipöördekatse nurjatud.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles