Iraan muugib lahti USA drooni tehnoloogilist koodi

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iraani valduses olev USA luuredroon
Iraani valduses olev USA luuredroon Foto: SCANPIX

Iraan kavatseb uurida USA drooni tehnoloogiat ja muukida lahti selle saladused nii, et tulevikus luua endale sarnane mehitamata luurelennuk.

Iraan sai RQ170 Sentinel-tüüpi drooni oma valdusesse 4. detsembril, kui see oli rikkunud õhupiiri ja viibis Iraani territooriumil paigas, mis jäi ligi 225 kilomeetri kaugusele Afganistani piirist.

Parlamendi rahvusliku julgeolekukomitee esimees Parviz Sorouri rääkis riiklikule talakanalile, et pärast süsteemide lahti muukimist plaanitakse taoliste droonide seeriatootmist, vahendas ABC.

Väidetavalt suutis Revolutsioonilise kaardiväe küberüksus murda sisse drooni lennusüsteemi.
USA ametnikud, kelle sõnul lendas CIA missiooni täitnud droon üle Iraani territooriumi, väljendasid kahtlusi selle üle, et kas Iraanil on tehnoloogiat taolise vägitüki sooritamiseks.

Nende arvates tabas drooni tehniline rike, mis takistas teda vastavalt programmile baasi naasmast siis, kui andmesüsteem oli viga saanud.

Sorouri sõnul on nad drooni koodi lahtimuukimisega jõudnud lõppstaadiumi.

Mehitamata luuredrooni kopeerimisel ei vaja Iraan Venemaa ega Hiina abi, lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles